donderdag 13 december 2018

Oudste boomsoort

Nog even een toevoeging aan dit lijstje, de oudste wortels ter wereld! Dit doen ze steeds weer, zo krijgen ze dus steeds een nieuwe stam maar houden de zelfde wortels. Konden wij mensen maar zo lang leven als bomen.


Maar een mens kan 1jaar niet halen. We zijn dus wel een beetje jaloers op onderstaande bomen.

Hieronder een rijtje met de oudste bomen van Nederland. De oudste bomen van Nederland. Na het bekijken van de hoogste, dikste en oudste bomen ter wereld moge het duidelijk zijn dat de mammoetboom, de boomsoort met het grootste stamvolume, tot de hoogste, dikste en oudste bomen ter wereld behoort. Een tweede opmerking die je kan maken is dat zowel de oudste , de grootste als de hoogste boom ter wereld in de staat Californië groeit. Tjikko: de oudste boom ter wereld (5jaar) Locatie: Fulufjället in Zweden.


Op het eerste gezicht met z’n meter hoogte niks bijzonders, maar deze boom heeft als oudste al heel wat klimaatsveranderingen doorstaan. Ook wordt het de oudste boom van Nederland genoemd.

Hoewel de boom door sommigen ouder wordt geschat, ligt de leeftijd waarschijnlijk tussen de 3en 5jaar. De Moeierboom (een zomerlinde) te Etten-Leur. De Plataan in Elden bij het witte kerkje. Methusalem, te vinden in de White Mountains in Californië, stond lang bekend als de oudste niet-gekloonde boom ter wereld. Beide bomen zijn van de boomsoort Pinus Longaeva, dit is een soort denneboom.


In het oude China werden ginkgo’s in paleis-en tempeltuinen geplant. De oudste bomen groeien in de buurt van de berg Tai Sjan, de heiligste berg van China. De ginkgo werd vaak op Chinese schilderijen afgebeeld en inspireerde dichters. De hoogste en meest opzienbare ginkgo staat in de tuin van de Yon Mun-tempel in Zuid-Korea. Op het terrein van Het Loo staan de oudste (3jaar) laaneiken van ons lan een even oude zomereik, vier mammoet-Coniferen, een zeer fraaie Moerascypres met flinke luchtwortels, een fraaie, hoge tulpenboom, de hoogste Thuja’s- en de dikste Douglas van Nederland.


De Ginkgo biloba of Japanse notenboom, oorspronkelijk afkomstig uit Centraal China, is de oudste levende boomsoort op aarde (circa 3miljoen jaar). Het (gestandaardiseerde) extract van de bladeren van Ginkgo biloba heeft diverse gezondheidsbevorderende effecten. Puzzelwoordenboek Doorgestuurd van ` boomsoort ` naar `Boom`.


Info over boomsoort zoeken. Resultaten van zoekmachines!

Wil je een boomsoort of cultivar. De bladeren en de zaden van de ginkgo boom worden sinds jaar en dag gebruikt in onder andere de traditionele Chinese geneeskunde voor het behandelen van astma , hart - en hersenproblemen. De oudste boomsoort waarvan fossielen zijn gevonden, Wattieza van 3miljoen jaar ou had geen bladeren. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse onderzoekers waarbij voor het eerst ook de bovenste delen van de oerboom beschreven zijn (Nature, april).


Tot nu toe waren van deze bomen alleen fossiele stronken bekend. De Japanse notenboom of tempelboom is de oudste boomsoort op aarde die ook in de 21ste eeuw nog voorkomt. Ook tijdens het Mesozoïcum (2miljoen jaar geleden tot ongeveer miljoen jaar geleden) kwam de Japanse boom al voor. De boom kan heel oud worden. Deze venijnboom of Taxus is de oudste venijnboom van Nederland.


Er is een 'vlam' uit de boom gezaagd waardoor toe zien is dat de boom deels hol is. Er staat een paaltje voor met informatie over de boom. Dit refereert naar het feit dat de Ginkgo de enige boom is die in het gebied van Hiroshima de atoombom heeft overleefd en de oudste boomsoort op deze aarde is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.