maandag 24 december 2018

Wanneer snoeien bomen en struiken

Laat uw struiken en heggen snoeien of verwijderen door een vakbekwame tuinman. De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien ? Een snoeitabel wordt ook wel een snoeikalender genoemd. De meest voorkomende planten en struiken zijn er in opgenomen.


Zo kun je eenvoudig zien in welke maand je bepaalde soorten moet snoeien. De structuur van de struik of boom moet goed in balans blijven.

Knip oude takken van heesters zo diep mogelijk terug. Snoei net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open.


Haal schurende en over elkaar groeiende takken weg. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast.


Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien. Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien.

Snoeien houdt uw planten en bomen gezond. Maar niet alles in uw tuin hoeft u te snoeien. Lees hier welke planten en bomen u wanneer en hoe snoeit.


Wil je een vijgenboom snoeien ? Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het soort hortensia en op welk hout ze bloeien. Wanneer kun je het beste een hortensia snoeien ? Lees dan snel verder en kom alles over bomen snoeien te weten! Snoei je een besheester bijvoorbeeld meteen na de bloei dan komen er dat jaar geen bessen aan. Op zoek naar een overzicht van wat wanneer snoeien per maand?


Kijk dan in onze snoeikalender. Voorjaarsbloeiers snoeien. Aan de plant kun je zien wanneer hij bloeit, maar wanneer snoeien we. Dit advies is waarschijnlijk ontstaan uit het feit dat tuiniers in deze tijd van het jaar niet zo veel te doen hebben, en dus aan de slag gaan met het snoeien van bomen.


Je kunt eventueel een wondzalf kopen voor planten en bomen om dit te herstellen. Tips voor snoeien in de herfst. Bomen en struiken snoeien.


Welke bomen en struiken zijn geschikt voor de tuin en wanneer moeten ze gesnoeid worden. Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien , meestal in maart.

Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Struiken snoeien : wanneer en hoe doe je dat?


In bijna iedere tuin vind je ze wel: struiken of heesters. Iets wat zo belangrijk is, maar wat ik nog veel tuineigenaren zie vergeten of niet goed zie uitvoeren is de struiken snoeien. Dat regelmatig snoeien belangrijk is voor de gezonde groei van een boom of struik , dat weten we inmiddels wel. Maar hoe kan je nu best bomen snoeien en wanneer ? De periode waarin je een boom best kan snoeien is afhankelijk van de boomsoort en de mate waarin je wil snoeien.


Alle snoeimaanden en snoeiwijze voor heesters vindt je in een oogopslag in onze snoeikalender Heesters. Heb je één of meerdere bomen in je tuin en wil je deze bomen snoeien ? Ondek wanneer je heesters moet snoeien. De beste regel om te bepalen wanneer heesters of struiken gesnoeid moeten worden is hun bloeiseizoen. In de winter zijn diverse bomen en struiken vaak in een rustperiode. Dat maakt de maand november een interessante maand om de bomen eens goed te snoeien.


Wel dien je altijd goed op te letten dat het overdag niet vriest wanneer je gaat snoeien in november. Takken van bomen kunnen dan ‘invriezen’, wat de kwaliteit van de boom niet ten goede komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.