dinsdag 11 december 2018

Snoeien appel

De fruitbomen appelboom en perenboom snoei je op dezelfde manier. Het is belangrijk een appelboom te snoeien , anders maakt hij geen appels. Fruitbomen snoeien in de tuin: wintersnoei van fruitbomen (appelboom) Door jaarlijks uw appel - en perenbomen te snoeien hebt u jaarlijks vruchten van een goede kwaliteit.


De gezondheid van de boom en vruchten is beter en de levensduur wordt langer. Om fruitbomen juist te snoeien is het belangrijk van de meeste onderdelen te kunnen benoemen.

Het snoeien van appel - en is in werkwijze vrijwel gelijk, en heeft twee doelen. Ten eerste is het de bedoeling om een evenwichtige kroon (of leivorm) te ontwikkelen, met niet te veel gesteltakken. Ten tweede zal de boom, om er vruchten van te krijgen van de boom, vruchtlot of spoortjes moeten gaan vormen.


Oudere bomen daarentegen kunnen stoppen met groeien als je te enthousiast te werk gaat. Let er trouwens altijd op dat je nooit bij vriestemperaturen snoeit ! Dit zou vorstschade kunnen veroorzaken. Hoe moet ik mijn appelboom snoeien ?

Eerst en vooral snoei je de lange scheuten die uit de stam of uit de bovenkant van de dikke takken gegroeid zijn. Dat is ook zeker zo, de grootste snoei vindt plaats in het vroege voorjaar. Toch is er voor een appelboom nog een tweede snoei nodig om ervoor te zorgen dat jij de meeste appels aan de boom krijgt.


Deze tweede snoei zul je aan het begin van de zomer moeten doen, namelijk in juni. Vroege snoei = bevorderend voor de groei. Afgesnoeide takken kunnen gebruikt worden (als de boom in rust is), om terug te enten op plaatsen waar je graag gesteltakken hebt.


Uiteraard snoei je ook dode, beschadigde en zieke takken weg. Appel - en perenboom snoeien. De appel - en perenbomen worden op dezelfde manier gesnoei vandaar dat ze samen in deze tekst genoemd worden. Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen. Doordat deze planten kunnen bloeden, en de kans op vorstschade daarmee groter is, kunnen deze bomen het best gesnoeit worden na de pluk.


Leifruitbomen snoeien kan in drie, makkelijke stappen die ik hieronder uit zal leggen. Wanneer en hoe snoei je de appelboom? Dus als alle appels rijp zijn en uit de boom gehaal dan mag je tekeer gaan met je snoeischaar.


Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Malus domestica - appel , appelen , appelbomen: Zie ook bij algemene snoei van fruitbomen.

Oudere appelbomen kan men snoeien , zodra het blad gevallen is. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt. Deze herkent u aan kleine takjes met veel. Trek een appel bijvoorbeeld niet zomaar van de boom.


De kans is groot dat je onbedoeld de vruchtzetel van de tak meeplukt en dat is zonde want de boom zal in de komende periode op deze plek geen nieuwe vrucht meer geven. Breek de appel dus netjes af bij het steeltje of gebruik desnoods een snoeischaar. Een elstar snoeien is cruciaal wanneer je ervoor wilt zorgen dat er appels aan de elstar appelboom komen.


Belangrijk hierbij is dat u in ieder geval weet wanneer u een elstar dient te snoeien en hoe u moet snoeien. Met onderstaande snoeitips heeft u aan het eind van de zomer heerlijke elstar appels ! Alle takken zijn volledig krom gebogen en hebben zich niet herstelt. Kan ik hem vanuit de kruin nu helemaal terug snoeien ? Zonde want het is een prachtig boompje! U kunt snoeien als het niet vriest.


Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen. Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit , Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. De eerste snoei na het planten van een appelboom of perenboom is belangrijk omdat hier het geraamte van de ideale boomvorm wordt gevormd. Door snoeien onstaat een centrale stam met enkele gesteltakken met zijtakken. Dit is de basis van de appelboom of perenboom, waaraan via snoei mooi verdeeld vruchttakken en vruchthout moet komen.


Pitvruchtbomen als appel - en perenbomen kan je snoeien zolang er geen bladeren aan de boom zitten. Fruitbomen zijn zeer gevoelig voor ziektes. Bij het snoeien goed opletten wat bloem- en bladknoppen zijn en of alle takken voldoende licht krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.