woensdag 9 januari 2019

Buksus ziektes

Hét online tuincentrum met meer dan 20. Past in elke tuin, sterke plant. Het tuincentrum dat thuisbezorgt! Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgt de plant te drogen na een regenbui.


Buxus van alle merken op beslist. Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen.

Lees meer bij buxus snoeien. Bespuit buxus na het snoeien met een bestrijdingsmiddel. Bollen (5) Haagplanten (3) Kegels (2) Speciale soorten (33) Topiary (6) Taxus.


Bij een te lage zuurgraad is het strooien van kalk noodzakelijk. Een schepje compost onderin het plantgat helpt de heester groeien. Busxus kan zowel in de (half)schaduw als de zon staan.


Komen hoveniers met deze klachten bij ons dan adviseren wij ze te kijken naar de Ilex Crenata. Dit is een uitstekend alternatief voor de buxus.

Hoe ontstaat schimmel in de buxus ? Een verzwakt gewas is kwetsbaar. De buxus is een plant met een dichte structuur. Zwakke planten zijn altijd kwetsbaar, er is een stress toestand. De aangetaste takken kun je best insnijden.


Schud hevig aan de buxus zodat de dode bladeren afvallen en vervolgens probeer je ze allemaal op te ruimen en uit de tuin te verwijderen (niet op composthoop gooien). Is uw buxus in het voorjaar tijdens het groeien droog geweest, en er word niet tijdig gesnoei dan is de kans dat er bloem in de buxus komt erg groot. Zit er eenmaal bloem in de buxus dan is het belangrijk dat er gesnoeid word. Door er flink wat bloem uit te snoeien , is de kans groot dat de buxus weer gaat groeien. Door veelvuldig snoeien zorgen we voor zeer compacte planten die na een regenbui binnenin nog moeilijk opdrogen.


Een warme dag zal er dan voor zorgen dat een soort microklimaat gevormd wordt. Het is echter niet nodig om bij elke aantasting een behandeling uit te voeren. Sommige ziektes of plagen zijn niet of weinig bedreigend voor de plant. Bij een buxus die een beginnende aantasting vertoont, kun je het volgende doen. Knip de aangetaste takjes van buxus terug tot gezonde, groene groei.


Is een struikje tussen een haag ernstig aangetast, verwijder dan het struikje. Verder is het verstandig om de snoeischaar na het snoeien te ontsmetten met water en chloor of anders alcohol.

Om het risico op ziekten te beperken, is het goed te kiezen voor sterke cultivars. Wees matig met stikstofmeststof. Plant de planten niet onnodig dicht tegen elkaar en besproei niet te vaak. Zorg steeds voor een goed doorlatende bodem en een standplaats waar voldoende zonlicht en wind aanwezig is.


Spray voor groene buxus - Een buxus is gevoelig voor invloeden van buitenaf, waardoor de bladeren geel of bruin kunnen verkleuren. Schimmels en buxus ziekte zijn altijd slecht en wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn tegen schimmel, zodat u weet wat u kunt doen tegen de buxus schimmel en andere buxus ziekte. Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld.


Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.


Het meest voorkomend en meest opvallend is de buxusvlo Psylla buxii. Bij aantasting door dit vliegend insect krullen de bladeren aan het einde van de twijgen zodanig dat het effect ietwat lijkt op spruitjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.