maandag 28 januari 2019

Viooltjes eetbaar

Gebruik: Wilde viooltjes hebben de allerkleinste bloemetjes van de Violen. De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak. Maar ze kunnen net zo goed in de sla of op toetjes.


Er wordt zelfs snoep van gemaakt.

Jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten veel vitaminen. Viooltjes worden gebruikt als basis voor veel parfums. Zowel bloemen, bladeren als wortels worden ook medicinaal gebruikt. Maar alle ontbespoten biologisch gekweekte viooltjes zijn in principe eetbaar , dus ook de eventueel wilde viooltjes die je aan de kant van de weg in de berm ziet staan en uiteraard de viooltjes die je zelf in je eigen moestuin kweekt. Nooit geweten dat de prachtige, driekleurige viooltjes die zo maar spontaan in mijn tuin en tussen de tegels groeien, te gebruiken zijn in de keuken!


In dit artikel informatie over het driekleurige, eetbare viooltje. Met regelmaat kom ik ze tegen in de tuin. Een driekleurig viooltje is een prachtige bloem die te herkennen is aan de bonte kleursamenstelling van de bloem.

De kleuren variëren van paars en donkerblauw voor de twee bovenste kroonbladen tot licht lila en blauw en geel voor de twee buitenste bladen tot geelwit voor het onderste kroonblad. Driekleurige viooltjes hebben een sla-achtige smaak. Met de eetbare bloemenmix maak je van ieder gerecht een feestje. Gebruik de bloemen als garnering voor het maken van fleurige drankjes, salades of desserts. Ook verwerkt in ijsblokjes of in verse kruidenboter zijn ze prachtig!


Als je een tuin hebt, heb je vast wel eens viooltjes gehad. Deze vrolijke bloemetjes zorgen direct voor een kleurexplosie in je tuin. Wist je dat er ontzettend veel soorten viooltjes zijn? Bij Intratuin vind je het grootste assortiment met bekende én bijzondere soorten. Ze zijn niet alledaags en geven door hun kleur, smaak en vorm een feestelijk toets aan ons gerecht.


Ook bepaalde topchefs gebruiken graag eetbare bloemen om hun gerechten te verfijnen. Je herkent ze aan de mooie oranjerode kleur en een zoete, peperachtige smaak. Alles is eetbaar : de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes , madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia’s, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn? Gekweekte viooltjes zijn er in alle kleuren en vormen te krijgen.


Soms is het verstandig iets uit te braken bijvoorbeeld als je iets dat bedorven, vergiftigd of besmet is hebt gegeten.

De wortel van het maarts viooltje moet je dus nooit zomaar opeten. Drinkbare en eetbare bloemen De bladeren en de bloembladeren van het maarts viooltje zijn eetbaar en passen in een vrolijk gekleurde salade. Zet ze nooit helemaal tegen elkaar aan, ze kunnen nog flink uitgroeien.


Doe eventueel wat potgrond of hele fijne tuinaarde in het gat voor u ze plant. Het viooltje houd immers van losse, humusrijke enigzins zandige grond. Als viooltjes zouden eetbaar zijn maar dat is niet helemaal bewezen, als ik op internet zoek.


Bewezen eetbaar zijn Viola cornuta, Viola hybrida, Viola odorata, Viola x williamsiana en Viola tricolor. Meer dan dit kan ik je niet helpen. De webwinkel voor het online kopen van eetbare bloemen.


Eetbare bloemen en planten zijn er in alle soorten en maten. Het mooie is dat veel planten die wij nooit met eten zouden verbinden wel degelijk eetbaar zijn en in veel gevallen een heerlijke smaakversterker vormen bij de gerechten. Anderhalve gram is genoeg voor een glas thee en drink daar maximaal een liter per dag van.


De eetbare bloemen zijn de finishing touch van uw gerecht. Bekijk al onze eetbare bloemen. De ene soort smaakt wat lekkerder dan andere, maar smaak blijft persoonlijk.


Ga zelf eens op avontuur uit en ontdek de smaak en toepassing van eetbare bloemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.