maandag 14 januari 2019

Helleborus in pot

Specialistisch advies nodig? U kunt hem nog wel even in pot laten staan, maar geef de plant wel water. Wil je de plant voor een langere periode in pot opkweken, dan voorzie je best een ruime, hoge pot die gevuld wordt met een aangepaste potgrond (bladgron leemgron gemengd met compost). Helleborus is standvast en houdt er niet erg van om verplant te.


Vangt de plant teveel harde wind of staat hij op de tocht, dan kunnen de bloemen aangetast raken. De plant staat graag in halfschaduw, maar kan meer zon verdragen als de grond maar niet uitdroogt.

De kerstroos heeft bij zacht winterweer bloemen van december tot februari, bij strenge vorst iets later. In januari wanneer de kerst voorbij is, en we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnt de kerstroos in de tuin. Zet een aantal planten bij elkaar in de border of pot. Binnen is de bloem pas echt goed te bewonderen.


De bloeitijd wisselt per jaar en ligt tussen januari en april. Alle planten doen het zeer goed in de halfschaduw. Dit komt mede doordat de sterke planten in de winter al bloeien met prachtige bloemen. De tientallen soorten helleborus die in Zuid- en Midden-Europa tot in West-Azië voorkomen, behoren tot de boterbloemenfamilie.


Kies een pot met gaten voor de afwatering.

Soorten zoals ‘Silvermoon’ zijn helemaal fantastisch als potplant omdat hun bloemstengels worden omringd door een krans van bladeren. Vermeng Vivimus een bodem verbeterend middel toe aan het plantgat om de kerstroos een goede start te geven. Zet hem net zo diep in het plantgat als hij in pot stond.


U kunt ook bladaarde en wat klei toevoegen om de grond lekker vruchtbaar te maken. Plant je helleborus ook nooit dieper dan dat hij in zijn vorige pot ston zo vermijd je voetrot. Vermijd dat er water in de onderschotel blijft staan.


Tijdens de zomer kan je dan eventueel je plant met pot en al ingraven in de tuin. Hierdoor vermijd je uitdrogen en blijven de wortels koeler tijdens de warme maanden. Tijdens de bloeiperiode is de plant een echte blikvanger op het terras, balkon of bij de entree van het huis. Let op dat de pot of plantenbak is voorzien van een gat in de bodem voor waterafvoer.


Gebruik daarnaast een hoogwaardige voedingsbodem voor de beste groei- en bloeiresultaten. In pot gekochte kerstrozen die je eerst een tijdje in de woonkamer zet, kan je daarna (als het niet vriest) buiten op een beschut, halfbeschaduwd plekje planten. Daar kunnen ze jarenlang blijven staan. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd.


Voeg flink wat compost of bladaarde aan de grond toe voordat je een helleborus aanplant. Some protection against wind and frost by means of a windshield or shaded area, is recommended. It is important that the plant is grown on well-draine well-aired soil.


Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels, waar we je graag verder helpen.

Kerstrozen kunnen ook als potplanten binnenshuis worden gehouden. Zet ze dan wel in een ruime pot en op een koele plek, en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen. Gebruik bij goede potgrond en vermeng deze met aarde uit de tuin, zodat de planten worden voorzien van de beste voedingsstoffen. The flowers are, for example, very large and they have bright colours (without speckles).


Besides this they are suitable for smaller pot size. Sales and growing support. Zet de bak goed vol, maar niet té vol - de planten hebben wel wat ruimte nodig om te kunnen groeien. De Christmas Carol is onze populairste variëteit. Er zijn ook soorten die u juist in februari gedag zeggen door dan te gaan bloeien.


Winter- of kerstrozen dus. Plant ze niet dieper dan in de pot waar ze in stonden en voorkom nadien het verplanten. De meesten staan graag een beetje in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.