maandag 21 januari 2019

Groen schoolplein

Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen.


Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele werel maar vooral toch om de echte. Als u de onderstaande verhalen (goede redenen uit de groene schoolpraktijk) leest, kan de conclusie niet anders zijn dan dat we kinderen tekortdoen als we hun geen mogelijkheden bieden tot het opdoen van natuurervaringen.

Scholen kunnen hieraan gemakkelijk bijdragen door het aanleggen van een groen schoolplein. Ervaringen van andere scholen, betrokken organisaties en de nodige vakliteratuur liggen ten grondslag aan deze opzet. U kunt het stappenplan helemaal volgen of het ter inspiratie gebruiken voor uw eigen plannen. Door het schoolplein een nieuw groenblauw karakter te geven, wordt er veel meer ruimte gecreëerd voor spelen, leren en ontdekken. Ruimte voor buiteneducatie, praktisch leren is leuk!


Buiten leren is leuker, er mag meer gerommeld worden en op een groenblauw schoolplein zijn er meer kansen voor praktisch leren. Stichting Springzaad wil graag de kennis over groene schoolpleinen vergroten, juist bij de hoveniers en uitvoerders, De stichting ontwikkelt cursusmodules die verdiepend ingaan op de verschillende aspecten van groene schoolpleinen.

Een groen schoolplein biedt volop mogelijkheden om buiten les te gaan geven. Groene schoolpleinen Vorige stap Verzenden Verzenden Bedankt voor het invullen van het aanvraagformulier. Hieronder vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens.


Wij verzoeken u om deze zorgvuldig te controleren en indien nodig aan te corrigeren. IVN Het Groene Wiel helpt scholen hun schoolplein groener te maken met advies, inspiratie en workshops. Wil jij ook jouw schoolplein vergroenen?


Dan zijn er nu mooie kansen! Provincie Gelderland heeft een stimuleringsregeling lopen om jouw groene schoolplein te (helpen) financieren. Werkt u op een basisschool of in het voortgezet onderwijs en wilt u aan de slag om van uw schoolplein een groen schoolplein te maken?


Uw school kan hiervoor bij de provincie Gelderland subsidie aanvragen. U kunt subsidie aanvragen voor het realiseren van een groen schoolplein. Op een Gezond Schoolplein krijgen kinderen en jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Bekijk het bord Groen Schoolplein van buitenkinderen op Pinterest. Bekijk meer ideeën over Groen , Schooltuinen en Speelplaatsideeën.


De meerwaarde van een groen schoolplein krijgt steeds meer aandacht. Om het vergroenen van schoolpleinen verder te stimuleren heeft de provincie Overijssel, samen met Natuur en Milieu Overijssel, IVN Overijssel en Stichting Springzaad een programma opgesteld.

Groen schoolplein vol bloemen, struiken en natuurlijke speelaanleidingen. Het 10-stappenplan naar een groen schoolplein Het vergroenen van een schoolplein bestaat uit vele stappen. Dit 10-stappenplan helpt je op weg in dit proces. Meer groen betekent vaak meer onderhoud. Zeker gezien het om speelpleinen en kinderen gaat moet het terrein er op zijn minst veilig bijliggen.


Elke euro die je doneert of ophaalt gaat naar jouw groene schoolplein ! Meld nu je school aan, start een actie of doneer aan je favoriete schoolplein in Gelderland. Wil je meer weten over groene schoolpleinen in Gelderland en de subsidiemogelijkheden, ga dan naar het forum groeneschoolpleinen. Het is inmiddels duidelijk dat groen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeel dat jongens na het spelen op een groen schoolplein beter lesstof kunnen opnemen. Ook ontwikkelen kinderen die op een groen schoolplein spelen hun sociale vaardigheden beter dan kinderen die dat niet doen.


Je helpt er ook de natuur en het klimaat mee. Sylvia Tuinder van Stichting Landschapsbeheer Zeeland schetst wat je kan doen om van een schoolplein ook een natuur- en klimaatvriendelijke plek te maken. Dat groene schoolpleinen goed zijn voor het kinderbrein, is inmiddels wel bekend. De ontwerper maakt gebruik van zo veel mogelijk functioneel groen , zoals bomen, heggen en struiken, met als speelaanleiding verstoppen, klimmen en beschutting.


Ook kunnen er educatieve elementen in de vorm van levend groen worden toegepast, zoals een moestuin, belevingspad of een buitenklas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.