vrijdag 15 februari 2019

Bomen knotten

Bomen knotten

Zoek naar boom snoeien op de nieuwe KensaQ. Bekijk ons assortiment online. Is men eenmaal begonnen een boom te knotten dan moet dat worden voortgezet. Als het knotten niet tijdig gebeurt groeit de kruin op de knot sterk uit.


De takken worden dan zo zwaar dat de boom kan inscheuren of zelfs omvallen. Bij een onderhoudsbeurt worden de takken zo glad mogelijk afgezaagd. Vroeger werden knotwilgen niet speciaal gekweekt. Toen knipten ze van een dunne, rechte twijg de onderste centimeter kaal.


Zo ging de wilg de grond in en een jaar later kroonden ze hem op. Vervolgens lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten. Na ongeveer jaar ontstond op deze manier de knotwilg. Bij het knotten van bomen , wordt de kruin van een boom verwijderd. Door bomen te knotten kun je de hoogte en breedte van een boom inperken, de jaarscheuten worden immers vlak tot de stam teruggesnoeid.


Bomen knotten

Knotten en hakken kan als de bomen in rust zijn (geen bladeren meer) en als het niet (hard) vriest. Meestal dus ergens tussen november en maart. Maar sommige boomsoorten zijn gevoelig voor ‘bloeden’, een esdoorn bijvoorbeeld knot je best vóór januari. En ook wilde kerselaars zijn zeer gevoelig. Best knotten voor nieuwjaar dus.


De wortels blijven ongemoeid. Bij deze snoeitechniek blijft er meer over dan alleen de stam. Hierdoor blijft de boom in leven. Deze snoeitechniek wordt daarom vooral toegepast om een boom te sparen en niet te kappen.


Dit is wat u moet weten over een boom. Geschikte bomen om te knotten zijn onder andere els, es en wilg. Ook werden takken aan het vee gevoerd of als brandhout gebruikt. Wilg knotten is een klus die wij als bedrijf met veel plezier doen.


Of het nu gaat om wilgen snoeien, kappen of knotten. Wij kunnen je altijd helpen met alle wilgen (of andere bomen ) in jouw beheer. Die functie hebben de bomen al lang niet meer, maar eenmaal geknot dan moet je de bomen blijven knotten. Doe je dat niet dan wordt de kruin te zwaar en zal de stam onder het gewicht van de pruik inscheuren. Volgens professioneel boomverzorger Hindry Bos is wilgen knotten erg eenvoudig.


Snoeien van knotwilgen of het knotten van knotwilgen is nodig wanneer je wilt dat uw bomen er in goed verzorgde staat bij staan. Wij zijn je van dienst bij het knotten van knotwilgen. Dat bomen snoeien een winterwerk is hoor ik nog alle dagen.


En niet alleen door de oudere generatie, nee, de meeste mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat snoeiwerk het beste in de winter gebeurt. Al eeuwen lang ontdoen we sommige boomsoorten op regelmatige tijdstippen van hun kruin omwille van het hout en veevoeder. Bomen knotten kent een zeer lange traditie. De naam dekt de lading maar ten dele.


Bomen knotten

In het winterseizoen wordt om de twee weken in het landschap gewerkt. Knotten gebeurt tussen november en maart. We knotten ook niet in tuinen.


Bij jonge bomen die nog nooit geknot zijn, is het aan te raden pas in het derde of vierde jaar in het vroege voorjaar voor het eerst te knotten en alle takken van de kroon te verwijderen. Knot vanaf die tijd om de twee, drie jaar. Bij het zagen moet voorkomen worden dat de schors te ver afscheurt op het moment dat de tak valt. Knotten Knotten is het verwijderen van de kruin van een boom. Knotbomen zijn al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het cultuurlandschap.


Bepaalde soorten bomen werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Omdat deze wijze van houtproductie niet rendabel meer is dreigden de karakteristieke knotbomen uit het landschap te verdwijnen. Een “getopte” boom zal nooit meer in staat zijn haar volledige natuurlijke vorm terug te krijgen. Toppen” maakt een boom duur.


Een getopte boom is veel duurder in onderhoud als een goed gesnoeide boom. De beste tijd is eind winter. Zaag iedere tak af, maar laat een klein stukje staan. Op de jonge bast zie je knopjes waar later de nieuwe wilgentenen uit komen.


Gebruik goed gereedschap, bijvoorbeeld een klein handzaagje zodat je goed tussen de takken kunt komen. Knotten van bomen Knotten is nog rigoureuzer dan kandelaberen. De kop van de stam wordt door deze (jaarlijkse) snoei steeds dikker en er vormt zich zo een dikke knot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.