vrijdag 22 februari 2019

Grindbak voor regenwater

Doel van de grindkoffer is ook het schone regenwater niet af te voeren naar het riool maar te gebruiken voor bijvoorbeeld de tuin. Het afkoppelen van de hemelwaterafvoer van het riool naar een grindkoffer heeft ook het voordeel dat, bij omvangrijker gebruik hiervan, het overstromen van de riolering bij stortbuien vermeden wordt. Ik heb een schuurtje waarvoor ik nog een hemelwater afvoer voor moet realiseren. Ik moet hiervoor een afstand van meter overbruggen naar mijn dichtste aansluitpunt van mijn riolering.


Hemelwater ( regenwater en smeltwater van sneeuw en hagel) horen niet in het rioolstelsel.

Tot de 80er jaren van de vorige eeuw was het echter gebruikelijk zgn. Enkel onder afschot leggen van de bestrating is niet voldoende voor het juist afvoeren van regenwater. Op het laagste punt zal het regenwater verzamelen, maar moet vervolgens ook nog afgevoerd worden. Vraag om een gratis berekening én om technisch advies voor uw infiltratiesysteem.


Bladscheiders, zandvangputten, bezinkputten, ontluchtingskolken, infiltratiekratten en infiltratietunnels. Technisch de beste én betaalbare systemen - van 1. Regenwater recycle je door dit op te vangen en te hergebruiken.

Bijvoorbeeld voor het wassen van je auto of het besproeien van je tuin in droge periodes. Hierdoor hoef je geen drinkwater te gebruiken voor deze klussen en voorkom je verdroging van de grond en het bezwijken van rioleringen. Fijn voor je planten want het zachte, warme regenwater is veel beter voor ze dan koud leidingwater én fijn voor je portemonnee want je hoeft geen cent te betalen voor het gratis regenwater ! Een vijver is natuurlijk een prima plek om regenwater in te lozen.


Er is een eindproduct, een woning. En die moet voldoen aan een aantal eisen. Minimale eisen, zoals het bouwbesluit, maar ook ‘waar voor zijn geld’ en ‘een zo goed mogelijke oplossing in deze situatie’. Het maakt voor het eindresultaat niet uit waar de fout gemaakt is: domme klant, slechte architect of beroerde uitvoering. Naast mijn huis heb ik een schuurtje geplaatst met een golfplaten dak.


Deze staat aan de andere kant tegen de garage van de buren met een schuin pannendak. Deze subsidie is voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Het voordeel van de afkoppeling is dat het schone regenwater niet vermengd raakt met het vuile rioolwater. Een bestaande of nieuwe vijver is een prima oplossing voor de opvang van regen water. Rondom de vijver kunt u een grind rand aanbrengen.


Een grindbak , grindkoffer of wadi is een kuil gevuld met anti-worteldoek en grind , waar het regenwater langzaam de grond in kan trekken. Met en voor onze klant wil GEP komen tot een duurzaam, veilig en brongericht watersysteem met de beste verhouding tussen prijs, milieu en besparing.

Zo wil GEP het afkoppelen en gebruik van regenwater bereikbaar maken voor iedereen. Maar onder de regenpijp een grindbak van enkele zakken grof grind is ook goed om het water zo langzaam via grondwater af te voeren. De grindbak moet boven grondwater niveau staan en voldoende groot zijn. Dan loopt bij hoosbui de grindbak vol en langzaam later weer leeg. Een waterschaal op een grindbak vangt op een sierlijke manier regenwater op, dat via de lucht of de regenpijp naar de schaal wordt geleid.


Wanneer de schaal overstroomt zorgt de grindbak voor een goede afvoer. Een ondergrondse regenpijp met gaatjes zorgt ervoor dat het regenwater direct de grond instroomt. Gebruik je het regenwater in je tuin, of om de auto te wassen, dan is deze winst alleen maar groter.


Want zo worden ook nog eens duizenden liters drinkwater bespaard. Overzicht subsidiemogelijkheden opvang, hergebruik, recycling, afkoppelen regenwater en hemelwater. Er valt steeds vaker meer regen in keer.


Hoe zorg je ervoor dat je tuin niet overstroomt? Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.