vrijdag 16 februari 2018

Beplantingsplan tuin

Van tuinhout tot sierbestrating! Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting. Een veelgestelde vraag is: hoe maak ik. Een beplantingsplan maken voor de tuin is het leukste deel van een tuin ontwerpen en maakt uw tuin uniek.


Let op standplaats, grondsoort, kleur, vorm en hoogte en stel uw eigen border samen.

Het grote verschil tussen een tuin inrichten en een huis inrichten is de beplanting. Als je een beetje gevoel hebt voor inrichting, dan zal je het leuk vinden om bijvoorbeeld een terras in te richten met meubilair en enkele accessoires zoals plantenbakken. Een hele tuin inrichten is andere koek! Wat is een beplantingsplan ? Het is vaak een onderdeel van een tuinontwerp. Beplantingsplan voor de kleine tuin.


Hoe heerlijk zou het zijn als je binnenkort in je eigen tuin kan zitten te genieten van je eigen ontworpen border? Planten, bloemen, vlinders, de geuren en de kleuren.

Allemaal zoals je het zelf hebt bedacht. Om je eigen beplantinsplan voor je tuin te maken heb je kennis nodig. De meeste Nederlandse tuinen hebben slechts ruimte voor een smalle border. Het maken van een beplantingsplan is een bezigheid waar je even de tijd voor moet nemen. Het kan zijn dat u al een prachtige tuin heeft, maar dat alleen de beplanting verouderd is, of niet meer aan uw wensen voldoet.


Hier kan een nieuw beplantingsplan een oplossing bieden, zonder dat er een nieuw tuinontwerp hoeft te worden gemaakt. Meestal bestaat een volledig beplantingsplan uit een tekening waar de plantplek van de verschillende tuinplanten staat aangegeven en een plantlijst. De plantlijst geeft een overzicht van het aantal gebruikte planten per soort. Dan komen we met een voorstel.


Dat kan een suggestie of tuinadvies zijn, maar ook een volledig tuinontwerp met een beplantingsplan en de zorg voor de complete tuininrichting. Als u zelf foto’s maakt van uw tuin en de maten opneemt, kunnen wij alles ook per e-mail en telefoon met u regelen. Bekijk en bestel de mooiste borders voor je. Wilt u graag uw plantenborder vernieuwen of veranderen, maar weet u niet precies hoe u uw ideeën praktisch vormgeeft?


Of wilt u uw tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk beplanten, maar wel graag in ieder seizoen bloemen? Wat voor reden u ook heeft, we helpen u graag met een vakkundig beplantingsadvies. U vindt vast sommige planten mooi of u heeft een voorkeur voor bepaalde kleurencombinaties.

Waarschijnlijk zijn er ook planten of bomen die u juist niet in uw tuin wilt hebben. Start met tekenen van de plattegrond van je tuin. Alles begint met het maken van een plattegrond van je tuin. Zorg dat de tekening op schaal is.


Het beplantingsplan wordt met veel perfectie voor u ontworpen. Afgestemd op de beschikbare ruimte en natuurlijk uw wensen. We kijken natuurlijk ook naar de omstandigheden in en rond uw tuin.


Planten voor de tuin uitkiezen is nog niet zo makkelijk. Planten geven kleur en bepalen samen met de materialen de sfeer voor de tuin. Bij het ontwerp van een beplantingsplan kijken we naar mooie kleurencombinaties, sterke planten en een lange bloei. Het criterium “mooi” mag iedereen anders invullen maar sterk en langdurige bloei zijn in elk geval van toepassing op het beplantingsplan van dit perk. De gekozen kleuren zijn niet alledaags en leiden tot veel reacties.


Zelf een border aanleggen of ontwerpen is niet zo heel moeilijk, als je maar een goed beplantingsplan hebt. Om je op weg te helpen hebben we een aantal gratis en professionele ontwerpen met beplantingsplan voor je op een rijtje gezet, ter inspiratie óf om gewoon uit te voeren. Om het voor ons een beetje overzichtelijk te houden maken wij het beplantingsplan in drie lagen.


Teken op schaal uw tuin of border (1;50) en gebruik overtrekpapier voor de volgende twee lagen zodat u goed de verdeling kunt bekijken, gebruik bij voorkeur potloden want u zult nog genoeg gaan corrigeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.