dinsdag 27 februari 2018

Wanneer bamboe snoeien

De bamboe Fargesia is van nature al heel mooi compact van onder af. Uit de bamboe komen scheuten van onderaf uit de wortel. Hoe en wanneer u snoeit leest u hier. Het is een sierlijke struik met lange, vaak iets overhangende twijgen en wintergroen blad.


Voor het snoeien van bamboe dien je een aantal stappen te volgen. Daarnaast is het moment van bamboe snoeien enorm belangrijk.

Bamboe hoeft niet per se gesnoeid te worden. Op deze pagina geven we je handige tips voor het snoeien van bamboe en kom je erachter wanneer je het best aan de slag kunt gaan. Structuur aanbrengen: wanneer je een bepaalde vorm in de bamboe wilt hebben of wanneer je hem juist op de goede hoogte wilt houden is het zeker aan te raden om de plant eens in de zoveel tijd te snoeien.


Jouw bamboe in de tuin kan gedurende het hele jaar gesnoeid worden, maar om de bamboe groter te laten worden kun je het beste in de zomer of tijdens de winter snoeien. Heeft jouw bamboe schade opgelopen tijdens een koude winter? In de eerste jaren groeit de bamboe niet heel erg snel, de bamboe hoeft dus de eerste paar jaren niet gesnoeid te worden. Na enkele jaren kunt u beginnen met de bamboe te snoeien. In het voorjaar schieten nieuwe scheuten uit de grond.


Deze scheuten kun je afsnoeien.

Houd er rekening mee dat het herstel van hoger groeiende bamboesoorten moeizaam kan gaan. Een woekerende soort kun je ook in je tuin zetten, maar dan moet je hem begrenzen. In principe kun je het hele jaar door snoeien , maar wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van okt-jan. Wanneer snoei je een bamboe ? Als het nodig is, staat de juiste soort dan wel op de juiste plaats? Als je dan snoeit , probeer dan het speelse en sierlijke karakter van je bamboe te behouden.


Er zijn toch nog wel tal van redenen waarom het wel eens nodig is een bamboe te gaan snoeien : - Je bamboe ziet er niet meer uit, je kan oude en lelijke halmen wegsnoeien. In ieder tuincentrum hebben ze allerlei snoeimateriaal zoals snoeischaren, takkenscharen, snoeimessen en snoeizagen. Indien u gaat snoeien zorg dan ook dat uw handschoenen draagt.


Zo voorkom je wondjes aan je handen. Lees meer bij bamboe snoeien. Snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus. Denk dan ook eens aan tuinmeubels of schuttingen van bamboehout. Hieronder vind je een selectie van de mooiste bamboe items voor in de tuin.


Voor meer informatie: Directplant. Er volgen vanzelfsprekend nog meer tabellen met snoeikalenders, echter is het bij veel planten en bomen toch ook echt aan te raden de diepere gidsen goed door te lezen om te achterhalen hoe en wanneer u de planten en of bomen moet snoeien. Algemene Snoei Tips ( 10x ) Snoei Boven het Oog. Maar niet alles in uw tuin hoeft u te snoeien.


Lees hier welke planten en bomen u wanneer en hoe snoeit.

Het uitdunnen van bamboe doe het beste in de zomer (juli) nadat de nieuwe halmen (stengels) volgroeid zijn. Knip de oudste, beschadigde en dunnere stengels tot net boven de grond af. Het beste is om siergras in het voorjaar te snoeien. Gedurende de winter heeft siergras voedingsopslag in de stengels verzamel en rond het eind van de zomer stopt het groeiproces.


Planten moeten vervolgens op kracht komen voor de koudere periodes. Dan kun je het snoeien het beste aan het einde van de winter doen. Gebruik voor het snoeien een scherpe knipschaar en werkhandschoenen (sommige bladeren van de siergrassen zijn erg scherp, zoals pampasgras!). Vooral bij reuzen soorten die je graag nog groter wilt hebben.


Het is per soort bamboe wel verschillend wanneer en hoe ze het beste te snoeien zijn. Vraag gerust om advies of kom een keer op afspraak langs in de tuin en kwekerij. Gebruik bij het snoeien van de siergrassen handschoenen, omdat enkele grassen erg scherpe bladeren hebben.


Afbeeldingen: het snoeien van siergrassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.