woensdag 14 februari 2018

Pindakaasboom

Clerodendrum is onder verschillende namen bekend. Bij de bloei komt een lekkere zoete geur vrij die al van een afstandje te ruiken is. Soms wordt hij ook tot de Verbenaceae gerekend.


De kansenboom groeit in het wild in China en Japan. Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten gratis.

Het is de enige soort in dit geslacht die voldoende winterhard is in ons klimaat. In augustus bloeien de stervormige bloemetjes die erg zoet ruiken. Het is een onbekende struik, maar daarom niet minder de moeite waard. De bloemen zijn rose van kleur.


Het blijft een kleine boom van ongeveer meter hoog. Aan het eind van de zomer bloeit deze pindakaasboom , die ook op stam te verkrijgen is, met witte bloemen met rode kelkbladeren. Dit blad geurt sterk naar pindakaas.


Deze worden graag door vlinders en bijen bezocht. Kleros is Grieks voor ‘kans’ en daarom wordt de struik in ons land ook wel kansenboom genoemd.

Het blad ruikt bij kneuzing naar pindakaas. Specialist in mediterrane planten en. De boom heeft zijn naam te danken aan de geur die hij heeft, hij ruikt namelijk naar pindakaas. Bladstelen zijn 2-9cm lang. Deze heester is niet volledig winterhard maar op een beschut plekje kan het nog best meevallen.


De Nederlandse naam zegt iets over de verrassende geur, als je het (overigens grote, puntige) blad kwetst: pindakaas! De witte bloemen geuren, maar het blad ruikt niet echt lekker bij kneuzing. Pindakaasboom omdat de gekneusde bladeren sterk naar pindakaas ruiken. Raar eigenlijk, want over de geur van pindakaas kun je van mening verschillen. Vanwege die geur wordt de kansenboom in Nederland ook wel pindakaasboom genoemd.


Ik heb een “ pindakaasboom ” in mijn tuin staan. De afgelopen tijd kwamen er kleine rood met witte bloempjes uit. Als je het blad tussen je vingers wrijft, ruiken je vingers naar pindakaas, vandaar de naam pindakaasboom , maar dat zal de juiste wel niet zijn.


Na de bloei van de pindakaasboom vormen zich staalblauwe bessen die prachtig afsteken tegen de rode kelkbladeren. Een jonge pindakaasboom , ookwel kansenboom genoem is gevoelig voor wind. Zomaar een greep uit de bijzondere planten en bomen in de Oude Hortus.


Ze hebben niet alleen vreemde namen of een bijzonder uiterlijk, vele bomen hebben ook bijzondere eigenschappen. Ginkgo biloba Er staan twee Ginkgo biloba’s, de jongste is ongeveer 1jaar ou de oudste is ruim 2jaar. Suzanne, prima, heb er nog zeker staan.

Ben doordeweeks vanaf 18u thuis. Ik woon aan de rotonde denekamperweg-manderveenseweg. De roodoranje vruchten van de pindakaasboom smaken naar pindakaas en kunnen vers worden gegeten of verwerkt worden tot jam of milkshakes.


Dat is de reden waarom hier geen maten en prijzen kunnen worden vermeld. Er is op dit moment geen eigen voorraad van dit artikel, maar waarschijnlijk kunnen wij het wel bestellen voor u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.