Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Je ziet al wat groei verschijnen. Een lavendel snoeien is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe.
Bekijk onze video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien. Hoe en wanneer lavendel snoeien ?
In maart en augustus mag de lavendel worden gesnoeid. Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid. Vorig jaar, dezelfde periode, mochten we de borders reeds lenteklaar maken!
Dit jaar houden we ons voorlopig in en denken we vooral aan de tuinvogels. Jonge lavendel planten snoei je zelfs één of twee keer extra het eerste jaar. Je topt de jonge planten regelmatig.
Je snoeit je lavendel in september, juist voor de eerste vorst, zodat de lavendel de kans krijgt om nog nieuwe topjes te maken zodat hij er heel de winter mooi (zo zit je niet de hele winter naar een kale, gesnoeide plant te kijken, maar naar de grijze bolletjes) en sterk uitziet en zo behoud hij goed zijn vorm.
Wie kan er niet genieten van de prachtige paarse en heerlijk geurende bloemen die lavendel in de zomer kan geven? Denken aan de kleur en geur herinnert menigeen de zomervakantie in Frankrijk. Maar om elk jaar zo van lavendel te kunnen genieten, moet u lavendel snoeien. Net als veel andere struikgewassen kan lavendel verhouten. Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren.
Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder. Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien. Snoeien in januari en februari.
Lavandula stoechas - stekken vlinderlavendel - snoeien kuiflavendel - soorten Franse lavendel : snoeien lavendel , stekken, soorten lavendel ,. Tuinklusjes voor augustus. Wanneer moet je lavendel snoeien ? De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar.
Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien. Zorg er wel voor dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, want lavendel loopt slecht uit vanuit kale takjes.
Gebruik hiervoor een goede snoeischaar. In augustus is het tijd om de lavendel voor de tweede keer te snoeien. Afhankelijk van hoe oud de lavendelstruik is, zijn er echter verschillende manieren waarop je de plant moet snoeien.
Eind maart (en wanneer er geen vorst meer voorspeld wordt!) snoei je de lavendel terug tot net boven het hout. De net gesnoeide planten kunnen zo niet bevriezen door eventuele (nacht)vorst. Hoe moet je lavendel snoeien ? De basisregel bij het snoeien van lavendel is dat je nooit tot op het kale, verhoute deel knipt.
Tussen mijn kleinfruit (bramen, frambozen, e.d.) heb ik ook verschillende lavendelplantjes gezet, voor verschillende redenen. Als eerste omdat het mooie, kleurrijke planten zijn. Die wil je natuurlijk mooi houden. Om dat tegen te gaan, kan je het beste minimaal een, liever nog twee keer per jaar snoeien. Als de lavendel ongeveer is uitgebloei moet je hem gaan snoeien.
Dan kunnen er nog een paar bloemscheuten aan komen, maar echt opnieuw bloeien doet hij niet. Daarna snoei je hem in het voorjaar heel kort. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien , daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien.
Voorwaarde is uiteraard wel dat ze eerst de gewenste hoogte hebben bereikt. Lees meer bij lavendel snoeien. Het snoeien van deze struiken is belangrijk om te voorkomen dat er een kaal hart ontstaat.
Dan zullen ze niet langer uitlopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.