maandag 15 april 2019

Verboden bestrijdingsmiddelen lijst

Uw Product is Altijd op Voorraad! Lijsten in alle kleuren en materialen. Vergelijk hier aanbiedingen.


U herkent toegelaten gewasbeschermingsmiddelen aan een toelatingsnummer op de verpakking (etiket). Dit nummer bestaat uit cijfers en de hoofdletter N.

Het Ctgb publiceert de lijst met toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Op deze lijst staan ook de toelatingsnummers. Daarnaast publiceert het Ctgb een lijst met verboden bestrijdingsmiddelen.


Maar ook bijen kunnen sterven als ze ermee in aanraking komen. En dat is ongewenst, want bijen zijn van levensbelang voor gewasbestuiving. Daarom is het verboden om gewasbeschermingsmiddelen met de neonicotinoïden clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid te spuiten op open teelten van gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.


Inmiddels verboden middelen zijn van de lijst gehaald en nieuwe middelen zijn toegevoegd. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een lijst bekend gemaakt met middelen die niet meer gebruikt mogen worden.

Het gaat om alle gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat in combinatie met de hulpstof tallowamine bevatten. En voor wie denkt straks azijn te gaan gebruiken voor het schoonmaken van de stoep: dat is eveneens verboden. Staatssecretaris Mansveld liet weten dat dit ook op een lijst van ‘niet toegestane middelen’ staat. In tegenstelling tot gegevens over de productie van de bestrijdingsmiddelen , is de informatie over de milieueffecten uitvoerig. Talrijke boeken en rapporten zijn verschenen.


Gif uiterst middel De land- en tuinbouworganisatie LTO Glaskracht zegt dat boeren en tuinders niet zonder bestrijdingsmiddelen kunnen. Zeldzame planten- en diersoorten kunnen in hun voortbestaan bedreigd worden. Dit probleem treedt het meeste naar voren als het bestrijdingsmiddel niet goed afbreekbaar is.


Dat is vooral bij de oudere soorten synthetische bestrijdingsmiddelen het geval. Zodoende belanden deze verboden middelen via de achterdeur toch op het bord van de consument. Ruime keuze lijsten op beslist. Als je groente en fruit eet dat van ver komt, is de kans aanwezig dat jij bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt die in Europa juist verboden zijn vanwege het risico voor de consument.


BLk lijst toegestane bestrijdingsmiddelen Versie 1. Zwarte lijst schadelijke bestrijdingsmiddelen Pagina van Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu hebben een lijst opgesteld met twaalf schadelijke bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen worden in Europa toegepast en zijn hierdoor deels terug te vinden in residuen op groente en fruit. Deze wetgeving geldt ook in Nederland.


Bepaalde zeer giftige stoffen zullen worden verboden tenzij de blootstelling daaraan in de praktijk verwaarloosbaar zou zijn.

Daarom gelden er regels voor toelating en gebruik van bestrijdingsmiddelen. U mag alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft toegelaten op de Nederlandse markt. De verkoop en het gebruik van synthetische totaalherbiciden voor niet-professionele gebruikers zijn voortaan verboden.


In dit bericht vindt u een lijst van de producten die vanaf oktober verboden zijn. Bestrijdingsmiddelen worden verboden Drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen in de landbouw die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen worden verboden in de EU. Daarover zijn de lidstaten het in Brussel eens geworden.


Nederland stemde voor het verbod op deze zogeheten neonicotinoïden. De EU heeft besloten het gebruik van de drie meest bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) te verbieden voor buitengebruik. De middelen mogen wel nog in kassen worden toegepast. Het verbod wordt eind van dit jaar van kracht.


Stoffen die schadelijk zijn voor honingbijen worden verboden. Lidstaten kunnen bestrijdingsmiddelen toestaan op nationaal niveau of door wederzijdse erkenning. De EU wordt verdeeld in drie klimaatzones (noor centrum en zuid), waarbij lidstaten in n zone in principe verplicht zijn om elkaars toegelaten of verboden stoffen te erkennen. Daarvan bleek dat het stapelt in het vet van je lichaam. In Europa is het gebruik van DDT nu dan ook verboden.


Net als alle andere bestrijdingsmiddelen die kunnen opstapelen in het lichaam nu verboden zijn. Voordat een bestrijdingsmiddel wordt toegelaten, wordt ook naar het stapelen van het middel in het lichaam gekeken. Erkenning en milieuvriendelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen Waar vind ik meer informatie over gewasbescherming? Praktijkgids Gewasbescherming Informatie over het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderen per teelt, gratis te downloaden.


Subsidie voor duurzame landbouw: Subsidie mechanische onkruidbestrijding. Steun aan investeringen en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.