vrijdag 12 april 2019

Hazelaar snoeien wanneer

In deze periode snoei je de hazelaar. De hazelaar snoeien doe je eind februari of juni. De takken zijn zeer buigzaam en werden bij oude, Franse kastelen gebruikt om er loofgangen in de wijngaarden van te bouwen.


Wanneer je de hazelaar mooi wilt modelleren doe je dit in maart. De beste snoeitijd is eind februari of juni.

Corylus avellana is afkomstig uit Europa. Struik met behaarde twijgen. In België noemt men de hazelaar ook netheze, baardneute, nokke of planaboom. Algemeen weinig of niet snoeien.


Enkel gebroken takken en schurende takken verwijderen. Groeit al snel uit tot een wilde struik of boom. Er zijn twee manieren om hem te.

Door de hazelaar te snoeien , voorkomt u teveel verhouting en wordt de struik niet te groot. Verspreid de verjongingssnoei over drie jaren. Hazelaar snoeien tussen oktober - maart. Na deze tijd is de hele hazelaar verjongd. Een mooie haag moet vaak geschoren worden, zeker wanneer het gaat over een formele haag.


Wanneer het gaat over een informele haag is dat minder het geval. Informele hagen worden vaak gebruikt wanneer privacy belangrijk is en zijn ook vaak breder. Ze kunnen gezien worden als brede omheining. Hoe kan ik deze het beste terug snoeien naar een smaller, compacter exemplaar, zonder dat de hazelaar er wellicht aan dood gaat (of gebeurt dat niet zo snel?)? Als we namelijk terug gaan snoeien tot 6-takken, dan moeten we flink wat takken verwijderen (zie foto).


In welke tijd van het jaar kan ik het beste snoeien ? Omdat de hazelaar vrij snel groeit zal hij na enkele jaren weer zijn oorspronkelijke, te grote formaat krijgen. Er kan dan ook voor gekozen worden om ieder jaar, of om het jaar een deel van de gesteltakken te snoeien. Zijn er gesteltakken, dan wordt met het terugsnoeien van takken per keer de snoei gespreid over tot jaar.


We hebben enkele kleinere exemplaren verwijderd (in totaal stonden er hazelaars in de tuin, maar dat is toch teveel van het goede ) en die bloedden heftig na het snoeien.

Je snoeit de boom dus terug tot op de kroon, en dit doe je in het voorjaar, omdat de kern van de kroon vrij zacht is. Vooral in de winter is de hazelaar mooi wanneer de katjes tussen de grillig gevormde takken hangen. Welke hazelaar soorten zijn er? Hoe snoei je een rode hazelaar ? Als je een rode hazelaar snoeit , knip je de dikste takken bij de grond weg.


En dat doe je redelijk rigoureus: je snoeit ongeveer twee derde weg. Wat overblijft zijn kleine scheuten van niet hoger dan ongeveer meter 20. De wilde hazelaar heeft kleinere vruchten dan gekweekte vormen.


Dat betekent dat je – nadat de struik na jaar zijn volle wasdom bereikt heeft – één of twee zware gesteltakken wegsnoeit. Gevolg is ontzettend veel blad maar geen vruchten, voornamelijk bij de hazelaar. Dat is een ander paar mouwen. Als eerste de kiwiboom, onderstaand een foto hiervan: Ik heb hem echt heel drastisch moeten snoeien om een beetje overzicht te krijgen en het is echt niet leuk meer. Verwijder ook alle rechtopgaande scheuten die aan de basis van de struik groeien.


Dit soort scheuten zullen geen kronkeltakken vormen. Wanneer snoeien , de snoeitabel Snoeien is afhankelijk van de plant of de struik. De vele soorten zijn in hun snoeiperioden even divers.


Het is onmogelijk te zeggen dat je bepaalde groepen planten alleen in het voorjaar kunt snoeien. In tegendeel, wanneer snoeien is geheel afhankelijk van het doel en de soort plant of struik. Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin.


De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring.


Toch is het allemaal niet zo moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.