maandag 22 april 2019

Eikenspintkever

De eikenspintkever vreet een horizontale (moeder)gang in het levende hout van een vaak verzwakte jonge eik. In deze gang worden de eitjes gelegd. Na het uitkomen van de eitjes vreten de larven haaks op de moedergang een nieuwe gang.


Aan het eind van deze gang verpoppen de larven zich. De uitgekomen kever vreet zich vervolgens uit de boom. Hij leeft alleen op verzwakte eiken, doorboort de bast en vreet dan korte, horizontale gangen in het levende hout, dwars op de bast.


De insecten zwermen uit in mei-juni en soms in september. Volwassen kevers zijn tot millimeter lang en hebben een zwart halsschild en roodbruine vleugels. Heel karakteristiek voor de eikenspintkever zijn de vraatgangen die je kunt aantreffen onder de bast. De larvengangen zijn lang en liggen dicht bij elkaar. Pas geplante bomen worden hierdoor geringd en sterven af.


Jonge aanplant van eiken kan hierdoor veel schade oplopen. Er is nog geen bestrijdingswijze beken wel kan er tegen de eikenspintkever preventief op stammen van jonge eiken een speciaal middel worden aangebracht dat de kevers weert. Mogelijke verwarring - jonge gangen kunnen lijken op die van de Eikenspintkever Scolytus intricatus.


Oudere gangen kunnen worden verward met die van boktorren (Cerambycidae). De kever is secundair schadelijk, dat betekent dat verzwakte bomen kunnen worden aangetast. ESK is een natuurlijk afdekmiddel, wat ingezet wordt tegen Eikenspintkever. ESK is samengesteld uit diverse plantextracten, en gebonden met een natuurlijke lijmsoort.


Eikenspintkever

Toepassing ESK is eenvoudig toe te dienen, en kan het beste met een grote kwast op de stam gesmeerd worden. Wij adviseren om tot de gesteltak met ESK te behandelen. Zij hebben een ontwikkelingscyclus van gewoonlijk generaties per jaar.


De sterk op de eikenspintkever lijkende appelspintkever (Scolytus mali B). Deze tot millimeter lange kever heeft een langwerpig, gekield lichaam met een groene kleur, en een olie-achtige glans over de gehele bovenzijde. Voor insecten zoals de Eikenspintkever wordt het na toepassing, moeilijker om zicht door de bast te boren. Natuurlijke vijanden hebben hier geen last van, hierdoor blijft het ecosysteem in de boom intact.


Toepassing: Indien ESK op de stam gesmeerd wordt, is kilo voldoende voor m2. Zonodig iets verdunnen met water, zodat het beter smeerbaar. De Eikenspintkever is een klein zwarte kevertje wat de bast doorboort en korte, horizontale gangen vreet in het levende hout. In het ergste geval wordt de boom door de vraat ‘geringd’ en is er geen sapstroom meer mogelijk.


Eikenspintkever (Scolytus intricatus) Phytophthora Ramorum (Phytophthora ramorum) Reactie verzenden Reactie annuleren. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Nieuws over bomen in en rond Zutphen. Nu zien we bij de zieke bomen echter dat eiken oude uitvlieggaten kunnen overgroeien. Ik ga kijken op de kwekerij of de andere helft van de aangekochte partij, die nog geleverd moet worden, niet deze overgroeide gaten vertoont.


Ik weet nu wat beter waar ik op moet letten. Tot nu toe hebben we bomen verloren. Claims door de eikenspintkever ? Boomkwekers: lever uitsluitend vitale eiken! Als taxateur van bomen en boomkwekerijproducten krijg je gemiddeld elk jaar wel te maken met een vraag over aantastingen door de eikenspintkever bij eiken.


Meld u aan voor het ESK Alarm! In het voorjaar is het goed te weten wanneer de eerste Eikenspintkever verwacht wordt. Op alle locaties met aantasting staan oudere eiken in de directe omgeving, maar meestal wel buiten de directe actieradius van eikenspintkever (1m). Met de wind mee kunnen echter grotere afstanden worden afgelegd.


Zoek in de boomsoorten op Bomenbieb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.