woensdag 12 april 2017

Waarom steken wespen

Alles over steken van wespen en bijen Gestoken worden door een insect is nooit fijn. Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen of dringend voedsel (bloed) nodig hebben. Of dit nu terecht is of niet, een wesp beroept zich altijd op zelfverdediging. Helaas kunnen wespen gemakkelijk meerdere malen achter elkaar steken.


In tegenstelling tot die van bijen en hommels blijft de angel van wespen niet in de huid achter. Een Wesp steekt niet zomaar zonder redenen, mischien lijkt het voor ons dat het zonder een reden was, maar dat hoeft voor de Wesp dus zeker niet zo te zijn. Wespen zijn heel nuttig, doordat ze veel vliegen en muggen eten.


Maar wespen kunnen ook een plaag zijn. Ze kunnen ons steken , maar ook hun vasthoudendheid kan irritant zijn en een bedreiging vormen voor diegenen die allergisch zijn voor een wespensteek. Deze wespen die kleiner zijn dan de koningin worden werksters genoemd en nemen het werk van de koningin over. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes.


Sociale wespen vallen bijen wel eens aan om de honing te stelen maar dat is soms best oneerlijk want wespen kunnen keer steken en bijen maar keer. We zetten grote misverstanden over wespen op een rij. De wesp is een ongenode gast op ieder zomerfeestje.


Hij vliegt in de drank, snoept van de tafel, is ontzettend volhardend en kan lelijk steken. Voor veel mensen zijn wespen serieuze pretbedervers. Gedrag van en steken door bijen, wespen en hommels Veel wespen in augustus. In het voorjaar zie je zelden een wesp , maar in augustus des te meer. Dat komt door de wijze van voortplanting en die verschilt nogal van die van honingbijen.


Ook hommels worden vaak voor bijen aangezien en dat is ook te begrijpen, want er zijn duidelijke overeenkomsten. Wespen worden bijzonder agressief rond de periode van het nestverval. De meeste steken worden dan ook eind augustus en nog meer in september gesignaleerd. De grote aantal steken komt veelal doordat de wesp in deze periode op zoettigheden afkomt (dus dichter bij de mens). Wanneer steken bijen en wespen ? De angel dient ter verdediging van hun kolonie.


Bij een wespen - of bijensteek kunnen zich drie soorten reacties voordoen: een lokale reactie, een toxische reactie die afhangt van het aantal steken en een allergische reactie die kan uitgelokt worden door één enkele steek. De lokale reactie komt het vaakst voor. De tussenkomst van een arts is hier zelden noodzakelijk. Die eten hun broodje bij wijze van spreken op terwijl er een wesp op zit.


Faas zegt ook dat we vooral angst hebben voor de steek van de wesp. We hebben niet echt angst voor de wesp , maar meer angst voor de pijn. Heel veel mensen zijn wel een keer gestoken of hebben gezien dat iemand gestoken werd.


Wespen gaan niet dood als ze iemand steken , bijen wel. Als een bij steekt , blijft de angel in de wond zitten. Bijen hebben een angel met weerhaken.


De bij maakt zich los, maar raakt daarbij zo erg gewond dat die dood gaat. Wespensteken doen gewoon zeer, maar zijn verder niet erg”, vertelt Smit. Alleen als je overgevoelig of allergisch bent, kan de steek van een wesp problemen opleveren.


We zijn met z’n allen minder tolerant geworden tegenover alles, óók tegenover de wesp. Vermijd bijvoorbeeld sterke parfums. Ook felgekleurde kleding, in het bijzonder met drukke patronen, trekt wespen aan. Wit, groen en lichtbruin zijn kleuren die je het beste kunt dragen wanneer je wespen op afstand wilt houden.


Verder is het goed om te beseffen dat wespen nooit zomaar steken , alleen wanneer ze zelf gevaar lopen. Heb jij al veel wespen gespot? Ons is altijd geleerd dat wespen op zoetigheid afkomen, waardoor je zoete drankje niet veilig is.


Toch is dat niet de enige reden waarom wespen zo irritant om je heen zoemen of je zelfs steken. Om deze redenen zul je ook veel wespen bij je in de. Wespen dulden elkaar qua nesten niet binnen een straal van meter, daar buiten echter wel. Verder is het zo ( als het al op een wespennest lijkt ) dat hier geen activiteit bij het nest is. Koninginnen die een nest bij u willen bouwen hebben dus niets om bang voor te zijn.


Met horren en vliegengordijnen voorkom je dat wespen bij je in huis vliegen. Als er toch wespen op bezoek komen is het belangrijk om rustig te blijven. Maak geen snelle slaande beweging want dan zal een wesp sneller steken. Hommels proberen te vluchten, tenzij men ze dreigt te pletten. Daarentegen kunnen wespen , vooral als hun nest wordt verstoor agressief worden, waarbij ze de verstoorder achtervolgen om deze liefst meerdere keren te steken.


Wespen hebben geen weerhaken aan de angel en kunnen telkens opnieuw steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.