donderdag 20 april 2017

Composthoop

Wij bezorgen door heel Nederland en België. Snelle levering, uitstekende service. Vind hier alles voor composteren. Composthoop en open compostbak.


Voor een composthoop zijn enkele vierkante meters buitenruimte nodig.

Een vrij liggende hoop moet bij de opzet minimaal meter hoog, breed en lang zijn. De composthoop zal later inzakken door het composteringsproces. Op een composthoop kan alles gegooid worden wat groeit in de natuur en onbehandeld is. Voorkom dat de composthoop te nat of te droog wordt. Bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen weg of ontstaat een tekort aan lucht.


En als de hoop te warm wordt, werken de bio-organismen minder goed. Plaats de hoop of het vat daarom onder een boom of een afdak, half beschut tegen zon en regen, is een goede plek.

Een losse composthoop is tot meter breed. Koop daarom compostframes van hout of metaalgaas. Dat staat netter en met een paar frames naast elkaar werk je makkelijk. Of maak zelf een compostbak van een paar palen met gaas of hout. Zorg bij hout voor ruimte tussen de planken, er moet van alle kanten lucht doordringen.


Een halfopen composthoop moet ongeveer anderhalve meter hoog, breed en lang zijn. Een voordeel van dit systeem is dat de composthoop er wat ‘netter’ uitziet dan wanneer je een compostkuil hebt. Het is daarnaast goedkoper om gemakkelijk en snel je eigen halfopen composthoop te maken dan om een compostvat te kopen. Ongekookt groente-, fruit- en tuinafval, waaronder bladafval, gemaaid gras, klein gemaakte takken en gewied onkruid kunnen hier gedeponeerd worden. Het maken van compost duurt ongeveer – maanden.


Deze materialen zijn ideaal voor je composthoop , maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval. Precieze theoretische verhoudingen voor je composthoop gaan we niet aangeven. Je moet gewoon zorgen dat je een hele verscheidenheid aan materialen hebt en ze goed mengt. Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces.


Grond met graswortels welke zijn afgestoken rond de bloemperken of langs de paden mogen niet op de composthoop in verband met de aanwezige aarde.

Het is nu echt de tijd van het jaar om de haag te snoeien en een van de meest interessantste materialen voor de composthoop is ongetwijfeld vers haagscheersel. Bij deze temperatuur worden alle ziektekiemen en het onkruid gedood. Het bereiken van deze temperatuur lukt alleen als je composthoop groot genoeg is. Zorg er dus voor dat je bij de start voldoende materiaal hebt dat je goed door elkaar mengt.


Door zelf te composteren creëer je waardevolle hummus voor de grond. Om je eigen compost te maken, heb je een composthoop nodig. Die kunnen we maken in een bak of vat dat gekocht kan worden in een tuincentrum. Maar het kan ook uitstekend gedaan worden in een zelf gemaakte constructie.


Ga je zelf composteren, dan kun je kiezen uit verschillende systemen: een composthoop of open compostbak (geschikt voor grotere tuinen), een gesloten compostbak (voor kleinere tuinen) en een compostvat (voor balkon). Een composthoop maken is vrij eenvoudig en levert veel goede meststoffen op voor je planten. Kattenbakkorrels zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Bestel u compostbak voordelig online In onze tuinwinkel.


Bekijk ons ruime assortiment en ontdek hoe u kosten bespaart door zelf uw tuinmest te maken! Het is van nature een relatief traag verlopend proces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.