dinsdag 6 december 2016

Roggebotzand

Het was een verraderlijke zandbank voor de IJsselmonding waarop heel wat schepen aan hun eind kwamen. Nu groeien er bomen, vooral veel dennen, sparren en populieren. Deze route is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer. Roggebotzand is het oudste bos van Oostelijk Flevoland.


Ontdek al lopend of fietsend de natuur en historie van dit gebied. Mtb-routes kun je downloaden.

Bij elke wandelroute geven we aan waar het startpunt is. Vanaf daar kun je zelf de markering volgen. Je kunt natuurlijk ook je eigen route uitstippelen. Landgoed en proeftuin Roggebotstaete is een jong natuurgebied in de Flevolandse polder waar natuurbeleving centraal staat. Jong en oud kan hier het avontuur aangaan.


Recht voor u ziet u een groot terrein waar de auto geparkeerd kan worden. De wandeling begint aan de linkerkant. Deze wandeling gaat door een mooi deel van het bos.


U vindt deze loofrijke bossen tussen Dronten en Kampen.

De bossen zijn aangelegd op een oude zandbank. Dit maakt dat in dit bosgebied soorten voorkomen die men elders in Flevoland niet of nauwelijks aantreft. Deze plek kent zoveel grondsoorten dat er een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en planten kan groeien. Het zijn de oudste bossen van de provincie en samen vormen ze een groot, afwisselend bosgebied waarin je heerlijk in alle stilte kunt wandelen.


Door de overname van de kwekerij van de Rijkswaterstaat groeide het bedrijf naar hectare. Hier vind je een overzicht van losloopgebieden bij jou in de buurt. De boswachter weet het zeker en zegt ze elke dag gedag! Als je goed kijkt zie je overal kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zan wielsporen van een kruiwagentje en soms zelfs een.


Het ligt in Flevoland dus de bomen en struiken, die al een lichte herfstblos vertonen, wortelen allemaal in de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Ontstaan na de inpoldering is deze zestigplusser nog een broekie onder de Nederlandse bossen. Het project is uniek op de wereld. Meer weten over de weetjes van Dronten? Een gebied waar weinig KNNV leden komen en voor Flevoland een wat afwijkend terrein vanwege de grote hoeveelheid zandgrond en naaldbos.


Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. Samen met de gids van Staatsbosbeheer leer je het bos van e. De avond valt en de natuur komt tot rust. Dieren trekken zich terug of zoeken nog een laatste maal.


Op maart sloot Staatsbosbeheer het perceel bos en de paden eromheen af.

De route is ontwikkeld op initiatief van Staatsbosbeheer en de gemeente Dronten. In de omgeving van Swifterbant vind je de Randmeren van Flevoland. De lievevrouwebedstro, de reuzenpaardenstaart en ratelaars leven hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.