woensdag 28 december 2016

Verwaarloosde appelboom snoeien

Zoek naar appelbomen snoeien op de nieuwe KensaQ. Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: Hoe snoei je een verwaarloosde of oude appelboom ? Hoe vaak moet je appelbomen snoeien ? En, kun je beter in het voor- of najaar snoeien ? Lees verder voor alle informatie! Een oude, verwaarloosde appelboom kan in principe verjongd worden. Maar als de boom ouder is dan een jaar of dertig heeft dit weinig zin meer: hij zal slecht herstellen, vaak al verzwakt en ziektegevoelig zijn en weinig goede vruchten geven.


In dat geval kan hij beter vervangen worden. Fruitsnoei: Snoei een oudere appelboom vanaf december tot maart. Snoei lang vruchthout tot op enkele bloemknoppen. Verwijder rughout en kruisende takken en u bekomt een luchtige boom. Overwoekerd en verwaarloosde appelbomen kunnen eruit zien alsof ze hun doel hebben overleef maar met goede snoeien en zorg, meeste kan nieuw leven worden ingeblazen.


Bemest jaarlijks met organische mest. Zorg in de beginjaren voor een stevige boompaal en eventueel een gaaskorf om de stam te beschermen. Het is beter om regelmatig te snoeien bijv. Rozen snoeien in de zomer. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.


Snoeien zorgt voor een gezondere boom, het stimuleert de groei en de oogst wordt significant groter en van betere kwaliteit in de loop van de tijd. Laat je appelboom niet verwilderen door verwaarlozing. Neem een paar eenvoudige stappen en snoei je appelboom zelf. Een appelboom snoeien Het snoeien van een appelboom is een must, toch zeker als je de boom gezond wil houden en de levensduur wil verlengen.


Dat staat garant voor jarenlange kwaliteit en kwantiteit. Als men plots tot het besef komt dat die oude, verwaarloosde fruitboom in de tuin eens deftig moet gesnoeid worden, dan loopt men het risico dat de boom zichzelf kapot gaat groeien door al die groeiprikkels die men hem geeft. Harttak en gesteltakken (vruchttakken) moeten regelmatig met vruchthout bekleed zijn.


Snoei altijd tot op een naar buiten gerichte knop, zodat een meer open groei ontstaat. Je zocht op: Tuininfo (resultaten) Tuinforum. Wij hebben ook een appelboom in de tuin die binnenkort gesnoeid moet worden. Ik houd er altijd rekening mee dat er een aantal dagen na het snoeien ook zeker geen vorst komt. De vruchten komen aan de horizontale takken.


Dat betekent dat je vrij veel dat loodrecht naar boven groeit weg kan halen. Hoe moet ik een verwaarloosde ligusterhaag snoeien ? Bij het snoeien van een al dan niet verwaarloosde ligusterhaag wordt vaak dezelfde fout gemaakt. Ziezo dit is het basisidee achter het snoeien van leifruit, maar er komt een stuk meer bij kijken. Ik raad je aan om zeker de groeiregels erbij te nemen.


Bekijk stap voor stap hoe je een appelboom snoeit. In november is de appelboom in rust en valt het blad af. Appelboom snoeien in rust. Vanaf het einde van de maand tot aan februari kun je de appelboom snoeien , zodat je de boom niet ‘stoort’ (of eigenlijk zo min mogelijk).


Wanneer het warmer wordt komt de sapstroming namelijk weer op gang. Na zo’n snoei moet de plant herstellen. Geef extra water voor een goed herstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.