donderdag 13 september 2018

Laurierhaag snoeien

Goedkoopste struiken en bezorging. Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.


Als je een haag hebt van laurier dan kun je die het beste twee maal per jaar snoeien , houd de haag laag zodat je hem gemakkelijk kunt snoeien. In juni kun je de haag helemaal terug knippen.

Bij het snoeien van een laurierenhaag kun je het beste een snoeischaar gebruiken, je moet dan alleen de takken doorknippen, niet het blad. Uw laurierhaag gaat dan met een strakke vorm de winter in. TIP Mag de haag wat losser groeien dan kunt u ook kiezen voor één snoeibeurt per jaar, de beste tijd hiervoor is juni.


Laurier snoeien met snoeischaar. Omdat het blad van de laurierhaag vrij groot is kunt u de laurierkers het best snoeien met een snoeischaar. Als haag heet de laurier ook wel Prunus Lauroceracus, en op deze manier zie je de plant vaak in Nederland.


Hij is dan als haag aangeplant om bijvoorbeeld twee tuinen te verdelen, maar hij kan ook dienen als privacy. Neem goed de tijd wanneer je de laurierhaag gaat snoeien.

Wanneer dient u een laurierhaag te snoeien. Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.


De kale wortel en kluit planten zijn leverbaar van half september tot half april en de laurierhagen in pot het gehele jaar. Plant de laurierhaag in aanplantgrond en snoei de haag direct na het planten mooi strak. Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle laurier haag wilt hebben zul je maal moeten snoeien.


De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De laurierhaag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna maanden een mooie strakke haag hebt. Wil je een laurierhaag snoeien ? Alleen niet snoeien tijdens de vorstperiode,niet dat dan de haag zou afsrterven,maar ze kan dan wel flink gaan invriezen. Oftewel de Prunus Laurocerasus, maar dan als haag aangeplant.


Het is een enorme groeier. Geef de haag in april een snoeibeurt. Verwijder ook dode takken en takken die bruin blad dragen. Indien nodig geef je de haag in augustus nog een keer een snoeibeurt.


Een te groot geworden laurierkershaag kan ook drastisch teruggesnoeid worden. In tegenstelling tot veel andere steenvruchten zijn de vruchten van de laurier giftig, net als de rest van de plant.

Een laurierhaag kan behoorlijk groot worden en wordt daarom veel geplant in grote tuinen. De laurier komt van oorsprong uit de landen die grenzen aan de Zwarte Zee, de Kaukasus, Iran en Turkije. In maart vindt de vormsnoei plaats.


Een vitale laurierhaag krijg je door deze op de juiste wijze te onderhouden en te snoeien. Ook een jaarlijkse bemesting is geen overbodige luxe. Hoewel een laurierhaag geen bijzonder onderhoud vergt, is het toch aan te raden om je een beetje te verdiepen in het zo sterk mogelijk houden van je haagplanten. Of nog drastischer centimeter boven de grond afzagen.


U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.