vrijdag 14 september 2018

Dakplataan snoeien

Zoek naar wanneer plataan snoeien op de nieuwe KensaQ. De hoofdsnoei van de dakplataan valt in februari, in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd. Een plataan snoeien is niet moeilijk, maar kost wat tijd.


Het enige wat je hoeft te doen is alle opgaande twijgen van de dakplataan te snoeien. Dakplataan snoeien : wanneer?

De belangrijkste snoeibeurt van de dakplataan is in februari (als het niet vriest natuurlijk). In de zomer, in juni of juli, kun je eventueel nog takken die alsnog omhoog groeien verwijderen, om de vorm intact te houden. Na de snoeibeurt zal de plataan weer mooi uitlopen. Een dakplataan is een leiboom. Wel is een plataan van nature een sterke groeier, die in de loop van het seizoen veel opgaande scheuten vormt.


Het vereist wel een bepaalde techniek om de dakplataan in model te houden. De gewone plataan snoeien moet op een ander tijdstip dan de dakplataan of de leiplataan. Bij vorst in de winter kun je beter nog even wachten met snoeien.

De dakplataan snoeien doe je in februari. Wil je een dakplataan snoeien ? Lees ‘hoe‘ en ‘wanneer‘ je dakplatanen snoeit aan de hand van een stappenplan en -filmpje! Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: wanneer moet je een dakplataan snoeien ? Hoezo krijg ik een allergische reactie tijdens het snoeien ? De beste tijd om dit te doen, als de temperatuur onder de graden is. Als het om een dakplataan gaat, dan kan dit wel weer het gehele jaar.


Hier gaat het vaak om minder grote takken, waardoor de wonden na het snoeien niet al te groot zijn. Persoonlijk: Wij snoeien onze struiken en bomen allemaal in de periode oktober - einde maart in periodes dat er geen vorst is en ook niet verwacht wordt. Uitzonderingen zijn planten die bloeien met bloemen op takken die in het jaar ervoor gevormd worden: Die snoeien we in natte bewolkte weken zo snel mogelijk na de bloei. Bekijk de video en zie hoe je de. Heb jij de dakplataan , leiplataan of gewone plataan in de tuin staan?


Dit allemaal zijn prachtige bomen die wel eens een snoeibeurt nodig hebben, maar wanneer moet je een plataan snoeien ? Er komt dan tijdens het snoeien minder stof vrij. Zelf maak ik tijdens het snoeien van de plataan gebruik van een veiligheidsbril en stofkapje. Hierdoor krijg ik geen last van mijn ogen en luchtwegen.


In de herfst of winter raad ik je aan om de dakplataan zeker te snoeien.

Zonder snoei worden het flinke bomen (tot m hoog) met een brede, dicht bebladerde kroon. Ze verdragen flinke snoei , en kunnen geleid worden. Bij het snoeien van een leiplataan komen stofdeeltjes die zich aan de onderzijde van het blad bevinden vrij. Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen.


Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit , Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Als u dit heeft gedaan, dan is snoeien eigenlijk niet meer nodig. Hoe en wanneer plataan snoeien. Heeft u een kroon die te veel schaduw geeft, of een kroon die te groot is uitgegroei dan kunt u deze snoeien door takken van de kroon te lichten.


Dit is moeilijk werk, als u onervaren bent, kunt u dit het beste laten doen door een hovenier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.