maandag 24 september 2018

Putcorrosie

Putcorrosie ontstaat voornamelijk op de plek waar de oxidelaag is beschadigd. Ongewenste metaaldeeltjes in het oppervlakte en penetratie van chlorideionen door de beschermende laag kunnen ook putcorrosie veroorzaken. Het gevaar van putcorrosie is dat het metaal er uiterlijk ogenschijnlijk gaaf uitziet.


De gevoeligheid van een legering voor putcorrosie wordt aangegeven met de pitting resistance equivalent number (PREN). Het 316L-basismetaal is onaangetast.

Deze vorm van corrosie is herkenbaar aan de diepe aantasting van het ijzer, manifesteert zich in de vorm van putjes die snel dieper en breder worden. Bij aluminium legeringen is putcorrosie of pitting een van de meest voorkomende corrosievormen. Als deze aantasting eenmaal is ontstaan kunt u de putcorrosie behandelen door het oppervlak te reinigen en daarna de gaten op te vullen met een primer. Toekomstige putcorrosie voorkomen doet u vervolgens door een coating aan te brengen. De chloride-ionen worden niet verbruikt en zijn voor verdere reactie beschikbaar.


Op deze wijze kan het betonstaal plaatselijk sterk worden aangetast, we spreken van putcorrosie. Putroest is een vorm van corrosie die ontstaat bij staalsoorten.

Roest is een andere benaming voor de corrosie van ijzer (ferro). Ik denk niet dat we hier dit probleem op kunnen lossen met alleen wat fotos. Leidingwater zou normaliter voor koper geen probleem moeten zijn, aangenomen dat het van. De aanwezigheid van zeewater en industrie atmosfeer versnelt de putvorming.


Bij putcorrosie penetreren chloride-ionen de beschermende laag. Deze corrosie is zeer gevaarlijk, omdat de aantasting (anders dan bij algemene corrosie) niet gelijkmatig plaatsvindt, maar plaatselijk. Hierbij wordt de sterkte en de drukbestendigheid van dat plaatwerk nadelig beïnvloed. Aangetast plaatwerk moet dan worden gelast of vervangen, afhankelijk van de mate van corrosie.


Vaak gaat putcorrosie hand in hand met spleetcorrosie. Spleetcorrosie is corrosie in een scheur. De gevoeligheid voor putcorrosie neemt toe bij toenemende concentraties chloride (b.v. zeewater), temperatuur en zuurtegraad waar ze in Rotterdam ivm een hoger gehalte aan zeewater in de Maas meer last van hebben dan wij hier in Hitland. De spleetcorrosie verloopt agressiever dan putcorrosie.


Vergeet lekstromen via een walannsluiting niet. Bij dit soort putcorrosie denk ik eerser aan zwerfstromen als aan anodeproblemen , vooral als het erg snel is gegaan. Vooral als je naast een stalen damwand of een stalen schip ligt is dat nog al eens de oorzaak.

Dus: Sinds enige tijd permanente landstroom? Als de kraan geopend is, ontstaat er door het stromende water een elektrische verbinding tussen de kraan en de riolering. Tussen die delen loopt dan een hele kleine elektrische stroom. Ik ben bang dat het wel nadelig kan zijn. Met de juiste kennis in huis over corrosie, kunt u schade en lekkages voorkomen en beperken.


Dit is medebepalend voor de duurzaamheid en levensduur van uw installatie. RVS (316) bout en moer van Akwaliteit. Goed te zien is de putcorrosie en de spleetcorrsie. Hier vind je alle informatie over alle vormen van corrosie en de beste manieren waarop corrosie is te voorkomen.


De corrosie-experts van Endures helpen u verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.