donderdag 17 maart 2016

Wat te doen tegen mollen in het gazon

Alles voor het verjagen en vangen van mollen en woelmuizen. Wat te doen tegen mollen in de tuin? Het liefst wil je een mol zo snel mogelijk verjagen, maar in een kleine tuin gaat dat iets makkelijker dan in een grote tuin.


Misschien gaat het zelfs wel om een heel groot veld: spoor de mol dan maar eens op, laat staan dat je hem in je eentje kunt bestrijden. Als mollen een plaag worden, moet je er iets tegen doen. Druk het midden van de molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden zodat de pas gegraven gang weer wordt opgevuld.

Hark de overgebleven aarde over het gazon. De beste kans om mollen te vangen is in het najaar, ’s winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. Als een mol blind is, hoe nemen mollen ons dan waar?


Wat komen ze onder de grond doen ? En hoe bewegen ze zich voort? Dat en nog veel meer leuke weetjes over de mol lees je in het artikel! Bekijk het filmpje en kom te weten op welke manieren je mollen kan bestrijden. Wat voor schade veroorzaken mollen ?

In de bodem onder het gazon graven mollen een gangenstelsel op zoek naar insecten. De grond die ze achterlaten op het gazon verstikt onderliggend gras. Het is een bekend probleem, vaak komen juist in de winter mollen naar de particuliere tuin. In één nacht kunnen zij meerdere molshopen maken die uw gazon ontsieren en bovendien kan al dat gegraaf ook zorgen voor verzakkingen in het gazon.


Gras en Groen legt graag aan u uit wat u kunt doen om verlost te raken van mollen in uw gazon en te zorgen voor een goed onderhouden grasmat. Andere mollen zouden hun intrek in de verlaten mollengangen kunnen nemen, maar zullen dit minder snel doen als je stenen gebruikt. Hun graafsnelheid kan oplopen tot wel vier meter per uur. Een mol in de tuin, betekent het gazon kapot. Iets wat u dus liever niet wil!


Wanneer u mollen in de tuin heeft, zoek met uw hand een van de ingangen op (daar waar de hoop op het gras ligt), Steek er een stuk slang in van ongeveer cm. Laat de helft eruit steken, zodat hij wind opvangt. Door het gieren kan de mol zich niet meer goed bewegen.


De mol moet het van zijn gehoor hebben. Tuinieren voor beginners: Ziekten en plagen. Een enkele mol kan een heel gazon afgraven met zijn lange gangen en soms graven ze zelfs onder bestrating door, zodat er verzakkingen ontstaan. Uit het niets is er een molshoop in het gazon verschenen en binnen de kortste keren wordt uw gazon ontsierd door vele hoopjes aarde. Daarom is het belangrijk dat je precies weet wat te doen tegen mollen , zodat je geen last meer hebt van deze gretige gravers.


Het makkelijkste middel om uw gazon te beschermen tegen molshopen is mollen gaas.

Zodra de ondergrond voor de aanleg van uw gazon klaar en egaal is rolt u eerst het mollengaas uit, bedekt de hele oppervlakte van het aanstaande gazon en zet het vast op verschillende punten met haken (b.v. tentharingen) zodat het niet kan opkrullen. Ook vergt het enige techniek om de spade achter de mol te scheppen en deze omhoog te wippen. Met geluid of trillingen is het mogelijk mollen uit de buurt te houden.


De dieren zijn namelijk erg gevoelig voor vibraties. Wat u bijvoorbeeld kunt doen is lege flessen of glazen potten met de opening naar boven ingraven. Soms is het eens enkele dagen rustig en dan is er plots een mol tuin uitbraak: hopen in het gazon , tussen de planten en onder onze treurwilg. Enkele van deze mollenvallen bestellen bleek het beste middel tegen mollen in de tuin.


Mollen verjagen met geluid. Vooral het uitzetten van de gevangen mollen was erg leuk voor de kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.