donderdag 14 april 2016

Bomen snoeien met vorst

Vergelijk de Best Beoordeelde Hoveniers. Specialist in snoeien van bomen in allerlei grootten. Zoek Nu Sneller, Beter en Slimmer bij Vinden. Zoek naar boom snoeien op de nieuwe KensaQ.


Bomen snoeien tijdens een periode van vorst wordt dan ook afgeraden, omdat de vorst wel degelijk schade toe kan brengen aan de boom via de snoeiwonden. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom. Voor specifiekere informatie kun je ook nog kijken bij catalpa snoeien , laurier snoeien , olijfboom snoeien en knotwilg snoeien.


Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open. Haal schurende en over elkaar groeiende takken weg. Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op. Dit jaar wordt de snoei van kleinfruit ernstig bemoeilijkt door het huidige weer.


Snoeien vóór de jaarwisseling. Begint het voorjaar al te kriebelen en wil je heesters en bomen al gaan snoeien ? Het wordt afgeraden om bij vorst te snoeien – ook bij lichte vorst – omdat de snoeiwonden dan in kunnen vriezen. Dit geeft onnodige schade aan bomen of heesters.


Heb je één of meerdere bomen in je tuin en wil je deze bomen snoeien ? Lees dan snel verder en kom alles over bomen snoeien te weten! Ik heb momenteel al wat gelezen over hoe men deze moet snoeien. Onze boomleverancier heeft me verteld dat de beste periode is wanneer alle bladeren van de boom zijn. Door omstandigheden niet kunnen doen toen maar zit nu met een vraag.


Ook gelezen dat men deze altijd mag snoeien enkel niet bij vorst. De vorst beschadigd de levende cellen, waardoor de snoeiwond veel meer tijd nodig heeft om te herstellen. Door te snoeien worden wonden aan de boom veroorzaakt. Deze maand kunt u nog bomen met een vroege sapstroom snoeien (Acer, Betula, Juglans, Pterocarya).


Als bij het snoeien blijkt dat de boom bloedt kunt u beter stoppen met snoeien en wachten tot juni. September is de laatste maand om de ABC- bomen en de fruitbomen te snoeien , lees meer over ABC bomen. De maand oktober is de laatste maand voor de zomersnoei van alle bomen ( met uitzondering van de andere, hierbij omschreven). Bekijk ons assortiment online.


Bomen snoeien met vorst

Er sneuvelen jaarlijks te veel bomen zonder een reden die gegrond is, en sneuvelen ze niet, dan worden ze maar gesnoei hoe korter hoe beter! Want hoe korter we snoeien. Daar staan ze dan met stompe, vaak bloedende takken als geamputeerde ledematen. Tijdens vorst , nat weer of droogte kan de wond niet goed dichten waardoor schimmels de boom gemakkelijk kunnen.


Tip 6: Begin niet te vroeg met de voorjaarssnoei. Het snoeien van bomen gaat over het algemeen niet goed samen met vorst. In feiten breng je namelijk door te snoeien allemaal kleine wonden aan. Dit worden ook wel snoeiwonden genoemd.


Bomen snoeien met vorst

Als het vervolgens gaat vriezen kunnen deze wonden behoorlijk wat vorstschade oplopen. Knip met een scherpe snoeischaar alle verticale takken weg tot op de hoofdtak. Dode takjes en scheutjes op hoofdstam wegknippen. Je Lei-linde is klaar om weer uit te lopen! Probeer niet te snoeien met vorst.


Laat bomen die makkelijk bloeden in de winter met rust. Groenblijvende bomen als de olijfwilg en liguster zijn gevoelig voor vorst en kunnen na het snoeien invriezen. Deze snoei je dan ook beter later in het jaar. Platanen gaan in de winterperiode in ruststand.


Bomen snoeien met vorst

Dit is daarom de ideale tijd om de plataan te snoeien. De wintersnoei kun je van oktober tot maart uitvoeren. Wanneer moet je een plataan snoeien. Persoonlijk: Wij snoeien onze struiken en bomen allemaal in de periode oktober - einde maart in periodes dat er geen vorst is en ook niet verwacht wordt.


Uitzonderingen zijn planten die bloeien met bloemen op takken die in het jaar ervoor gevormd worden: Die snoeien we in natte bewolkte weken zo snel mogelijk na de bloei. Oudere bomen daarentegen kunnen stoppen met groeien als je te enthousiast te werk gaat. Let er trouwens altijd op dat je nooit bij vriestemperaturen snoeit ! Dit zou vorstschade kunnen veroorzaken.


Bomen snoeien met vorst

Hoe moet ik mijn appelboom snoeien ? Eerst en vooral snoei je de lange scheuten die uit de stam of uit de bovenkant van de dikke takken gegroeid zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.