woensdag 27 april 2016

Liquidambar bolvorm

Liquidambar styraciflua Gum Ball is zeer langzaam groeiend Cultivar. Hij vormt zonder snoei een kegelronde dichtvertakte gesloten bol. De bladeren zijn net als bij de soort 5-lobbig. Daarna zullen de bladeren van de boom vallen.


De bolamberboom is door zijn trage groei geschikt voor de kleine tot middengrote tuin.

De (bol)amberboom staat bekend om zijn grillige, kurkachtige stam. Wij hebben een grote partij bomen staan met een mooie bolvorm. Deze bomen zijn momenteel zeer scherp geprijsd! Deze bolvormige amberboom is een langzame en compact groiende sierboom die ook geschikt is voor de kleine tuin.


Het groene blad verkleurd in de herfst van geel naar rood en blijft in verhouding met andere soorten lang aan de boom zitten. Hij kan wel meter hoog worden. Als de ruimte beperkt is kies dan voor een amberboom als bolvorm of leiboom.

In de herfst prachtig herfstblad. De oudere takken van de amberboom ontwikkelen zeer fraai ogende grijze kurklijsten. Zeer kenmerkend is de vorm van het blad (zie foto) met afgeronde lobben, meestal 3-stuks. Wanneer er al vroeg nachtvorst is zal het het blad bruin worden. Planten op stam BIJZONDERHEDEN.


De amberboom bolvorm heeft een hele hoge sierwaarde. Amberboom bolvorm op stam. Allereerst heeft deze boom een compacte kroon en is onderhoudsvriendelijk. Prijs is gebaseerd op bomen met kluit.


De maten zijn de omtrek van de stam, gemeten 1m boven de grond. In september verschijnen gehoornde stekelige vruchtjes aan lange stelen. De liquidambar houdt van een zonnige standplaats, neutrale tot zure grond en normale vochtigheid.


Hij heeft kurklijsten aan meerjarige twijgen. Hij is inheems in het zuiwesten van China. Liever geen boom, maar een haag met schitterend blad?


De groei is erg compact en veel trager waardoor de boom ook gemakkelijk kan worden toegepast in kleine ruimtes en tuinen.

Bladverliezend boom tot circa 4-m. Stam en takken voorzien van dikke kurklijst. Op droge grond naar geel op. Het is een boom die goed geschikt is voor de kleine tuin.


Het (verdorde) blad blijft soms lang aan de boom hangen (net als bij een Beukenhaag) Meestal op stam geënt. Langzaam groeiende bolvorm. Leverbaar op 1en 2cm.


De Bolplataan is een boom met een mooie bolvorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.