dinsdag 18 oktober 2016

Bloedende boom

Groot aanbod wondverzorging voor dieren! Altijd de beste deal voor jou. Alle merken voor de laagste prijs. Ruim aanbod Wondverzorging. Shop direct online op beslist.

Vind Wondverzorging online. Het grootste online winkelcentrum. Bekijk ons assortiment online. Het zijn geen regendruppels want het regent al dagen niet. Hoe komt het, wat is het, wat kan je er tegen doen en hoe voorkomt je het?


Hoveniers gebruiken de term “ABC” bomen voor makkelijk bloedende bomen. Een bloedende boom doet pijn. Bomen voelen geen pijn als we er het mes in zetten.

Toch kunnen ze enorm bloeden. Wat kun je doen tegen het bloeden van een boom ? Zie je tot je schrik dat je boom is gaan bloeden, dan kun je weinig doen. Je kunt eigenlijk alleen maar afwachten of je boom het overleeft, en hopen op het beste. Het bloeden stelpen heeft geen zin.


Nu je boom zijn afweermechanisme heeft ingeschakel zal het bloeden op den duur stelpen. Bomen kunnen niet leegbloeden omdat er een constante aanvoer van sap is via de wateropname door de wortels. Wél verspeelt een boom met een flinke bloeding een deel van zijn reserves en vormen de suikers in het sap een gunstige voedingsbodem voor schimmels, die de boom kunnen aantasten. Op de foto de oude snoeiwond van de kornoelje. Het water kan dan echt uit de boom spuiten.


Aangezien hout dat aangetast is door natrot niet meer leeft, verdwijnt natrot niet automatisch wanneer de boom afsterft. Zo lang de afgestorven boom voldoende water kan aanleveren om de bacteriën in de natte kern in leven te houden, zullen die daar kunnen overleven. Bloedende bomen zijn zielig, kijk maar naar de foto van de bloedende conifeer. Die heeft een aantal jaren op een landgoed hier vlakbij gestaan en ik heb me vaak afgevraagd wat hij zou mankeren. Bloeden om beter te worden.


De boom was duidelijk ziek en is inmiddels gekapt. Als een boom bloedt is er duidelijk iets niet goe maar net als wanneer.

Bij loofbomen gaan ringporige bomen dat oplossen door in het voorjaar eerst diktegroei aan te maken en een volledig nieuwe ring met grote vaten rondom te maken voor de boom uitloopt. Bij verspreidporige bomen liggen de poriën verspreid over de ganse jaarring. Heb je een grote snoeiwond dan kan het bloeden wel problematisch zijn.


Om de wond te kunnen afgrendelen moet de boom kunnen beschikken over voldoende reserves. Met het bloeden worden de reserves verspeeld. Bloeden is het verlies van bloed uit bloedvaten in het lichaam. Als iemand verwond is moet je zo snel mogelijk het bloeden onder controle krijgen en uiteindelijk stoppen. Meestal levert dit geen grote problemen.


Vertalingen in context van de bloedende boom in Nederlands-Frans van Reverso Context: Het komt van de bloedende boom. Ze krijgen dan gebrek aan zuurstof. Maar dat geldt voor alle bomen.


Sther De winter BLOEDENDE BOMEN Esther de Winter is tekstschrijver en wetenschapsjournalist. Ziekteverwekkers kunnen gemakkelijk binnentreden. Uiteindelijk neemt de sterkte van het hout dusdanig af dat er gevaar ontstaat voor tak- en stambreuk. Kastanjeziekte lijdt tot economische schade.


Wij horen het ieder jaar weer. Wij verkopen ieder jaar veel walnotenbomen en geven daarbij graag ook een goed advies. In dit geval wil ik toch aanraden de wonde in te smeren met as. Bij voorkeur sigarenas want die is zeer fijn maar as uit de open haard mag ook.


Er is geen enkele be-handeling mogelijk die het probleem aan de basis aanpakt. Bovendien is het risico groot dat een eventuele oplossing, of je de snoeiwonde nu probeert in te smeren of dicht te branden, schadelijker is dan het bloeden zelf. Verder wordt de boom veel als straat- of laanboom toegepast in het stedelijk gebied.


In groenstroken of houtopstanden zaait de boom zich sterk uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.