maandag 17 oktober 2016

Gewone smeerwortel

Tincturen Van Eigen Verse Kruiden. Natuurlijk En Sterk Geconcentreerd. Heeft u vragen of opmerkingen? Gewone smeerwortel wordt vaak bezocht door hommels.


Vaak bijt de hommel aan de achterkant van de bloem een gaatje om bij de nectar te komen.

Thijsse noemde dit diefstal na inbraak. De gewone smeerwortel is een kensoort voor de klasse van de natte strooiselruigten (Convolvulo-Filipenduletea). In zuivere vorm verschilt ze van Ruwe smeerwortel door o. Bij de kruising zijn deze haren rolrond terwijl ze bij de Ruwe smeerwortel zijdelings afgeplat zijn.


Minder algemeen is de soort op de Waddeneilanden en ook in de Ardennen komt de plant veel minder voor. Ze staat vooral langs de oevers van rivieren en beken, in verruigde (riet)moerassen en wegbermen. Smeerwortel is een in Nederland veel voorkomende plant van de waterrand en vochtige weides.

We vinden smeerwortel in Europa en Noord-Amerika, waar de plant is ingevoerd. Smeerwortelzalf wordt gemaakt van de Gewone Smeerwortel (Symphytum officinale). Deze plant behoort tot de Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae) en groeit in Nederland en Belgiƫ algemeen op vochtige en voedselrijke plaatsen. Smeerwortel bloeit gedurende het grootste deel van de zomer, en dit vanaf eind april, begin mei.


De bladeren lopen langs de stengel af. De roomkleurige vorm van de Smeerwortel , die in Engeland veel algemener is dan bij ons, werd door Hooker de eigenlijke ‘Symphytum officinale’ genoem hij beschouwde de paarse vorm als een variant die hij S. De wetenschap is verdeeld over het feit of smeerwortel gegeten kan worden. Sommigen zeggen dat het erg gezond is anderen zeggen dat het leverschade toebrengt.


In ieder geval is het bewezen dat smeerwortel de groei van kankercellen tegengaat. Deze plantenfamilie kent veel soorten en komt ook in tropische gebieden voor. Ook in Nederland is de familie vertegenwoordig met o. Grote, stevige zware planten voor aan de oever of gewoon in de tuin.


Bedenk wel dat als je deze plant weghaalt, er maar een stukje wortel hoeft te blijven zitten en. Uit de penwortel van deze plant werd een gom-achtige stof gewonnen die als heelmiddel bij wonden werd gebruikt. Aan deze taaie substantie.

Ze groeit op zonnige tot licht beschaduwde, vochtig tot natte, voedselrijke grond in wegbermen, loofbossen, slootkanten en op dijken. Een gomachtig bestanddeel van de penwortel is sinds de oudheid in gebruik als heelmiddel voor wonden en breuken. De plant dient ook wel voor inwendig gebruik bij diarree, bronchitis en maag- en darmbloedingen. Het geslacht van de Smeerwortels (Symphytum) bevat onder andere gewone smeerwortel (S. officinale) en Russische smeerwortel (S. uplandicum).


Beide soorten zijn gelijkaardig qua toepassingen en groei. Het zijn winterharde, doorlevende planten die voornamelijk voorkomen in vochtige ruigtes, op dijken en langs slootkanten. De smeerwortel heeft de score 3-dus zo heel geweldig is het niet, maar ze blijft wel maanden bloeien en voor langtongige hommels is het topdracht. In Nederland en Belgiƫ komt alleen de gewone smeerwortel (Symphytum officinale) voor, maar de ruwe smeerwortel (Symphytum asperum), een soort uit de Kaukasus, is hier en daar in Nederland ingeburgerd.


Ook de kruising tussen deze beide Symphytum × uplandicum is soms te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.