donderdag 19 januari 2017

Meidoornhaag snoeien

Zo kan hij gebruikt worden als solitaire plant, waarbij het gewenst is dat hij een mooie stam krijgt. In dat geval dient u hem in de zomer op te kronen. De ideale periode voor het snoeien van wintergroene hagen strekt zich uit van begin mei tot half september.


Hoe kan ik de Crataegus snoeien ? Bij de meidoorn is het onderhoud gering.

Als je er een bepaalde vorm mee wilt bereiken, dan zul je moeten snoeien. Als haag in juni en voor een strakke haag ook nog eens in september maar dan wel met kans op minder bloemen in het voorjaar. De meidoornhaag groeit breed uit en is daarom vooral geschikt voor landschappelijke hagen in het buitengebied. De soort groeit prima in de zon, halfschaduw of schaduw en verdraagt zowel nattigheid als langdurige droogte. Kortom, een plant die weinig eisen stelt aan zijn standplaats.


Meidoornhaag standplaats en snoeien. Bij een volgroeide haag, maal per jaar nieuwe twijgen wegknippen zodat de oude vorm van het jaar ervoor weer terugkomt. Een meidoornhaag heeft doornige takken, witte bloesems en glimmende rode bessen.

De meidoornhaag is vanwege zijn snelle, woekerende groei alleen geschikt als informele haag op het platteland. Indien u de haag strak wilt houden kunt u hem snoeien in de maanden april en september. Echter voor een mooi en goed gevormde haag moet je de meidoornhaag goed bijhouden. Voor een gezonde en compacte haag, snoeit u de meidoornhaag in april en september.


Bemest de meidoornhaag tweemaal per jaar met Hagen AZ van ECOstyle. Voor goede grond bij de aanplant van de meidoornhaag , kunt u kiezen voor Naturado aanplantgrond. Vooral bij het rechtop houden van de planten is dit een pre. Dat hoeft echter geen strenge snoeibeurt te zijn. Minder snoeien levert een natuurlijker ogende meidoornhaag op.


Let er bij het snoeien op dat bewolkt weer is, als de zon te fel schijnt heb je steeds kans op verbranding. Scheer coniferenhagen nooit na augustus want dat gaat ten koste van de winterhardheid. Beuk is gevoelig voor verbranden en snoei je best niet te kort tot op de stam terug.


Daarom wordt beuk ook niet getopt. Wil je bloemen op je kornoeljehaag dan snoei je deze het best na de bloei (in april als ze uitgebloeid is). Aangezien dit een traaggroeiende haag is, is éénmaal snoeien per jaar voldoende. De maximale hoogte van de meidoornhaag is zo'n meter.


Deze plant is bladverliezend in de winter.

Snoeien van struiken in een. Dit zorgt ervoor dat de haag mooi dichtgroeit en wat minder wild oogt. Normaal gesproken kun je de meidoorn het beste twee maal per jaar snoeien of scheren. Dit de eerste keer van het jaar in juni en vervolgens nogmaals in september voor een compact resultaat.


De meidoorn is een snelle groeier en stelt niet veel eisen aan de vochtigheid van de bodem. De eenstijlige meidoorn vinden we in rivierdalen en kalkhoudende duinen. Daar groeit hij als boom met een dicht vertakte kroon.


De geur van de bloemen is onaangenaam en doet aan haring denken. Hij werd ook vaak als veekering en windbreker geplant omdat het vee geen doornige struik lust en hij ook gemakkelijk te snoeien is. Een haag moet onderaan dicht zijn. Wordt deze snoei verwaarloosd dan zullen de planten de hoogte ingaan en aan de voet niet dicht worden.


Dikwijls zie je het omgekeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.