woensdag 11 april 2018

Helleborus verplanten wanneer

Zorg steeds dat de planten voorzien zijn van een flinke wortelkluit. Verplant echter zo weinig mogelijk. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen als je meststoffen wenst te geven.


Ik denk dat het weinig uitmaakt of je het blad nu afknipt, want meteen na de bloei wordt altijd volledig nieuw blad gevorm ook als je het niet afknipt. Helleborus valt onder de nieskruiden. Lees hoe je een hortensia verplanten , verpotten of delen kunt. Voeg flink wat compost of bladaarde aan de grond toe voordat je een helleborus aanplant.


In januari wanneer de kerst voorbij is, en we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnt de kerstroos in de tuin. Zet een aantal planten bij elkaar in de border of pot. Het is en blijft een tuinplant die een koele plek nodig heeft. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra.


Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. De normale bloeiperiode loopt van eind januari tot half april. In een milde winter verschijnen de bloemen al vaak begin januari. De plant krijgt in deze periode helaas wel lelijk blad. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant.


Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Staat de plant in de volle schaduw, dan zal hij minder bloemen krijgen. Als je een hortensia verplaatsen wilt kun je dat doen in de lente. Volg onderstaande stappen als je een hortensia verplaatst, die in de volle grond groeit.


Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf. Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Nu las ik net op internet dat verplanten niet goed is maar als het toch moet in september, ja dat lukt dus niet meer. De vlezige wortels verdragen dit niet goe en ook al overleven ze de behandeling, na herplanten kan het soms jaren duren voor de plant opnieuw bloeit. Jammer, want de kerstster is geen eenjarige plant en wanneer men een kerstster goed verzorgd dan is het goed mogelijk om de kerstster ook het jaar er naar weer aan de bloei te krijgen.


Wanneer men dit wenst, dan moet men de kerstster in het voorjaar terug snoeien en nieuwe potgrond geven. Deze potgrond moet gemengd worden met kokosvezel. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd. Als er geen organische stof beschikbaar is, kan 2-handenvol beendermeel losjes worden verwerkt in de omliggende grond. Wanneer dit voorvalt, moet je de plant opgraven en verplanten naar een andere plaats om het te revitaliseren en te verjongen.


Je kan de plant op dit moment delen of in haar geheel verplanten. Pas verplante pioenrozen kunnen tijdens de eerste twee jaar mogelijk niet bloeien. Letterlijk vertaal betekent helleborus zoiets als dodelijk voedsel.


Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig. Daarom moet u uw handen wassen nadat u deze planten hebt aangeraakt of, beter nog, handschoenen dragen wanneer u ze moet vastpakken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over uw huisdieren.


Alle helleborussen houden van humusrijke grond die wat kalk bevat. Qua verzorging alleen jaarlijks voorzien van extra voeding en verder met rust laten. Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien. Laat je ook eens verleiden door de andere soorten, bijvoorbeeld de helleborus orientalis.


De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.